'Millet Bahçesi maske, Validebağ'ı ranta açacaklar'

'Millet Bahçesi maske, Validebağ'ı ranta açacaklar'
Validebağ Korusu'nun 'Millet Bahçesi' projesi adı altında yapılaşmaya açılacağı iddiası çevrecilerin ve mahallelilerin tepkisini çekti.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Üsküdar'daki 1. derece doğal sit alanı Validebağ Korusu için gündeme gelen 'Millet Bahçesi' mahalle sakinlerinin, çevre gönüllülerinin ve hukukçuların tepkisini çekti.

Koruyla ilgili gündeme gelen 'Millet Bahçesi' projesi için "Burası zaten millete ait bir koru, asıl dertleri para ve rant getirecek yerlere dönüştürmek" yorumu yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nı 'Millet Bahçesi' yapacaklarını açıklamıştı. Seçimlerden sonra göreve gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla buluştuğu toplantıda 'Millet Bahçesi' çalışmalarını başlatma kararı aldı.

'KORU ZATEN MİLLETİN BAHÇESİ'

Çalışma başlatılacak alanlar arasında Üsküdar'daki Validebağ Korusu da bulunuyor.

Uzun süredir yapılaşma tehdidiyle başı dertte olan İstanbul'un en büyük yeşil alanlarından biri niteliğindeki Validebağ Korusu, 354 bin metrekare. Herkesin rahatlıkla koşu, yürüyüş ve piknik için kullanabildiği koruyla ilgili gündeme gelen 'Millet Bahçesi' projesi hakkında Altunizade Mahalle Muhtarı Rıza Şener, Validebağ Gönüllüleri Sözcüsü Arif Belgin ve Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, Artı Gerçek'e konuştu.  

Validebağ Gönüllüleri Sözcüsü Arif Belgin, "Koru zaten millet bahçesi çünkü burası millete açık, milletin kullandığı bir yer. Binlerce insan her gün gelip koşuyor, piknik yapıyor, oturuyor, yiyor ve içiyor" dedi ve sordu: "Dolaysıyla bunlardan fazla daha ne yapılacak?"

'MİLLETE AÇIYORUZ ADI ALTINDA RANTA AÇACAKLAR'

"Burada aslında ne yapılmak isteniyor" diye soran Belgin'e göre koruyu 'millete açıyoruz' adı altında ranta açmak istiyorlar. Belgin ayrıca Millet Bahçesi'yle yapılmak istenen yürüyüş yolu, kafe, gölet ve benzerlerinin koruda var olduğunu daha fazlasına neden ihtiyaç duyulduğuna anlam veremediklerini kaydetti.

'KORUYA DOZER SOKTURMAYACAĞIZ'

Koruya projeyle birlikte dozer gireceğini ve doğanın tahrip edileceğin söyleyen Belgin "Millet Bahçesi yapacağız deyince oraya dozer girecek ve dozerin nerede duracağı belli olmaz. Onun için biz de o dozeri koruya sokturmayız" dedi. 

Millet Bahçesi projesine anlam veremeyen ve Belgin gibi düşünen Altunizade Mahalle Muhtarı Rıza Şener de "Burası zaten millete açık, herkesin gelip kullandığı bir koru" sözleriyle gündeme gelen projeyi eleştirdi. 

'MİLLET BAHÇESİ SÖYLEMİ BİR MASKE'

Koruya ilişkin yapılaşma tehdidi hatırlatmasında bulunan Şener, konunun 2014 yılına kadar uzandığını, o dönem yapılan yerel seçimlerden önce belediye başkanı adayının koruyu yapılaşmaya açmak istediğini kaydetti. Belgin gibi Şener de korunun 'Millet Bahçesi' söylemi adı altında yapılaşmaya açılmak istendiğini dile getirerek, "Burayı yeniden dizayn ederek, peyzaj çalışmaları yaparak ağaç, koru, kuş, böcek ne varsa yok edip kendilerince lale bahçesi yapmak, doğal dokuyu bozup yapay bir alan oluşturmak istiyorlar. 'Millete açıyoruz' söylemini bir maske olarak kullanıyorlar. Dertleri ne? Dertleri yapacakları lale bahçelerinin etraflarına AVM yapmak, sürekli rant getirecek ve para getirecek yerlere dönüştürmek" şeklinde konuştu.

'KORUYA DOKUNULMAMASI İÇİN DİRENECEĞİZ'

Muhtar Şener daha önce de bu tür girişimlerin halkın tepkisi nedeniyle durdurulduğunu hatırlatarak, yasalara uyma konusunda yemin eden yöneticileri bir kez daha uyardı. Şener, "Yasalara uyacaklarına inanıyorum. Uymazlarsa biz buradaki doğaseverler, çevre gönüllüleri olarak doğal sit alanın korunması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Onlar yasaları çiğnemeyi göze almışlarsa biz de buraya dokunulmaması için her şeyi göze alacağız ve direneceğiz" dedi.

'MİLLET BAHÇESİ TANIMINDA HUKUKEN BİR BELİRSİZLİK VAR' 

Mimarlar Odası avukatı Can Atalay da "Millet Bahçesi tanımında hukuken bir belirsizlik var. Millet Bahçesi tanımının içeriği de belirsiz ve projeyle ne yapılacağı belli değil" yorumunda bulundu. 

"Korunun yapılaşmaya açılması daha önce de gündeme gelmişti ancak halkın eylemli müdahalesiyle ve yargı kararlarıyla durdurulmuştu" hatırlatmasında bulunan Atalay, "Bu alan İstanbul'un en büyük yeşil alanlarından biri ve 1. Derece doğal sit alanı olan bir koru. Koruya dönük yapılaşmaya açma girişimlerinden derhal vazgeçilmeli" ifadelerini kullandı.

VALİDEBAĞ KORUSU’NDA BUGÜNE KADAR NELER YAŞANDI?

Üsküdar'da halka açık en büyük yeşil alanlardan biri olan Validebağ Korusu ile ilgili uzun yıllardır yapılaşma tehdidi sürüyor. 354 bin metrekare büyüklüğündeki korunun mülkiyeti Hazine'ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı'na ait. 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen koru içinde Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Köşkü ve ek olarak Validebağ Sanatoryumu, Mustafa Necati Bey Öğretmen Huzur Evi, Çamlı Köşk ve Kuş Evi bulunuyor.

Korunun yapılaşmaya açılacağı iddiaları ilk kez 2009 yılında gündeme geldi. Üsküdar Belediyesi koruda bir koşu parkuru yaparak Türkiye ve Avrupa Kroz Şampiyonası düzenlemiş, parkur nedeniyle kepçelerin girdiği koruya büyük zarar verilmişti. Bu olayın ardından 2014 yerel seçimlerinden önce Üsküdar Belediye Başkanı adayı olan Hilmi Türkmen koruya ilişkin bir 'çılgın proje' açıklamış, ancak halkın tepkisi nedeniyle bu hayata geçirilememişti.

Koru ile ilgili başka bir gündem ise otopark projesi oldu. Konukevi ve öğretmenevine gelen arabaların park sıkıntısı çektiği belirtilerek yapımına başlananan otopark projesi, Validebağ Gönüllüleri başta olmak üzere mahallelinin tepkisini çekti. Söz konusu projede ısrar edildi ve etrafı demir bariyerlerle çevirildi. Yurttaşların tepkisi üzerine koruya çevik kuvvet girmiş ancak halkın tepkisi dinmeyince otopark projesi de iptal edilmişti.

Koruya uzun süredir bir izci kulübesi yapılması planlanıyor ancak bu proje de tepkiler nedeniyle uzun yıllardır yapılamıyor.

Öne Çıkanlar