Validebağ Korusu ‘millet bahçesi’ adı altında ranta açılıyor

Validebağ Korusu ‘millet bahçesi’ adı altında ranta açılıyor
Birinci derece doğal sit korumasına alınmasına rağmen yapılaşma tehdidi altındaki Üsküdar Validebağ Korusu, İBB tarafından 'millet bahçesi'ne dönüştürülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat  Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantıda Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın talimatıyla Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nun da millet bahçesi haline getirilmesine karar verildi.

kararın ardından harekete geçen İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 1.derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'nda 'peyzaj projeleri'  yapmak için koruma kuruluna başvurdu. 

İBB'den konuyla ilgili verilen bilgiler 'illet Bahçesi' projesinin ayrıntılarını ortaya çıkardı. Sözcü gazetesinden Özlem Güvenli'nin haberine göre, kurula sunulan 'Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesi' ile koruda yürüyüş-koşu, bisiklet parkuru, çocuk oyun ve fitness alanlarının yapılması için granit, doğal taş, zemin kaplaması, dişli kum, çim taşı, ahşap travers ve granit bordür malzemeleri kullanılacak.


Üsküdarlılar korunun yapılaşma rantına açılacağından endişe ediyor.

ÜSKÜDARLILAR: VALİDEBAĞ KORUSU ZATEN MİLLETİN MALIDIR

Koruda yapılaşma endişesi yaratan 'Millet Bahçesi' projesine Üsküdarlılar ve çevreciler karşı çıkıyor.
"Validebağ Korusu zaten millet malıdır, korunun ayrıca ‘millet bahçesi’ yapılmasına ihtiyacı yoktur. Koruya dokunmayın" çağrısı yapan Validebağ Gönüllüleri, korunun 354 dönüm büyüklüğüyle İstanbul'un Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından birisi olduğuna dikkat çekiyor:


'Millet Bahçesi'ile birlikte koruya inşaat çalışması getireleceğinden endişe ediliyor.

'RANT HEVESLİLERİN GÖZÜ VALİDEBAĞ KORUSU'NDA'

"1999'dan bu yana birinci derece doğal ve tarihi sit  alanıdır. Validebağ Korusu üzerinde uzun zamandır rant heveslilerinin gözleri var, biliyoruz. Kimisi koruyu ‘kent ormanı' yapacağını, kimisi ‘İstanbul'un Hyde Park'ı' yapacağını söyledi bugüne kadar. Birisi içine hastane yapmaya kalkışır, bir başkası gölet, amfi tiyatro, kuş gözlem kulesi, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı yapmak ister. Validebağ Gönüllüleri olarak 1998'den bu yana, tüm bu rant girişimlerine karşı mücadele ettik ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Validebağ Korusu bahçe değildir, park değildir, korudur. İçinde bulunan Adile Sultan Kasrı ve Abdülaziz Av Köşkü son yıllardaki hoyratça kullanımlara rağmen, tarihi değere sahiptirler ve 1. derecede koruma altındadırlar. Biliyoruz ki, bu girişimler mutlaka bir inşaat çalışması gerektirecek ve korudaki doğal ekosistemi tahrip edecektir" 

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar