Valilik ‘Kürtçe talebi’ni provokasyon olarak değerlendirdi

Valilik ‘Kürtçe talebi’ni provokasyon olarak değerlendirdi
HDP’li Ayşe Acar Başaran, HDP Batman İl Örgütü’nün Kürtçe’nin eğitim ve resmi dil olmasına ilişkin imza toplamak için stant açma etkinliğine izin verilmemesini Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Batman İl Örgütü’nün 22 Kasım’da Kürtçe’nin eğitim dili ve resmi dil olarak tanınması amacıyla imza toplamak için stant açma talebine Valilikten ret gelmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Başaran, önergede HDP Batman İl Örgütü’nün 26 Kasım ve 3 Aralık tarihleri arasında stant açma talebinde bulunduğunu belirterek, "Ancak talep Valilik tarafından kabul edilmemiştir. Aynı konudaki 18 Kasım 2021 tarihli dilekçe de reddedilmiştir. İlgili yazıda yapılmak istenen etkinliğin engellenmesine gerekçe olarak Covid-19 bulaşına karşı alınan önlemlerin yanı sıra; etkinliğin Anayasaya aykırı olması, marjinal gruplar tarafından provokasyon malzemesi haline getirileceği, kamu düzenini bozarak halkın günlük yaşamını bozacağı gibi gerekçeler de sunulmuştur. Etkinliğin yine de düzenlenmesi durumunda düzenleyenler ve katılanlar hakkında yasal işlem uygulanacağı bildirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"* İnsanların anadilinde eğitim alması ve anadilini konuşması bir devlete nasıl tehdit olabilir?

* Halkın neredeyse tamamının Kürtçe bildiği ve halihazırda gündelik hayatta kullandığı Batman'da Kürtçe üzerine yapılacak bir etkinlik halkın günlük yaşamını nasıl bozabilir?

* Bahsettiğiniz marjinal gruplar kimlerdir?

* Etkinliğin yine de düzenlenmesi durumunda düzenleyenler ve katılanlar hakkında yasal işlem uygulanacağı tehdidi başlı başına bir provokasyon değil midir?

* İktidara yakın kurum ve kuruluşların yaptığı etkinliklerde Covid-19 bulaşmamakta mıdır?

* Covid-19 bulaşı yalnızca HDP etkinliklerinde mi bulaşmaktadır?

* Kürtler ve Kürtçe diline düşman mısınız?" (MA)

Öne Çıkanlar