'Van'da 52 kişinin test sonucu pozitif çıktı, 100 kişinin test süreci devam ediyor'

'Van'da 52 kişinin test sonucu pozitif çıktı, 100 kişinin test süreci devam ediyor'
KESK Van Şubeler Platformu, Van'da 52 kişinin kornavirüs test sonucu pozitif çıktığını açıkladı. Ayrıca Çaldıran ilçesinde iki mahalle daha karantinaya alındığı aktarıldı.

ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ardından Dünya’da hızlıca yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) riski devam ediyor. Türkiye’de kısa sürede yayılan salgından dolayı her gün vaka ve can kaybı sayıları artıyor. Ülke genelinde vaka sayısında artış yaşanırken, başka ülkelerden kaçak geçişlerin olduğu sınır kentleri büyük risk altında. Bu kentlerin başında İran’la sınırı olan Van geliyor.

KESK Van Şubeler Platformu, kentte yaşanan koronavirüs vakaları, vaka sayısı, ihmaller ve yaşanan sorunlar ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamayı KESK Van Şubeler Platformu adına SES Şube Eş Başkanı Zeki Seven okudu. Açıklamasına salgında kaybettikleri meslektaşlarını anarak başlayan Zeki Seven, Koronavirüsten dolayı yaşanan ölümleri 'iş cinayeti' olarak nitelendirdi.

'VAN’DA 52 KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI'

Koranavirüsü nedeni ile ölümlerin yaşanmaya devam ettiğini belirten Seven, Van'da yaşanan vaka sayıları hakkında bilgi verdi. Sendikalarının ulaştığı bilgiye göre Van’da 15 Nisan tarihi itibarıyla biri sağlık emekçisi olan toplam 52 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını belirten Seven, "Bunların tedavileri devam ediyor. Coronavirüs belirtisi gösteren 100 kişinin henüz test süreçlerinin sonuçlanmadığı, salgının başlamasından bu yana ilimizde toplamda 10 kişinin salgın nedeniyle vefat ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca Çaldıran ilçesine bağlı iki mahalle daha karantinaya alındığı yaklaşık 10 pozitif vakanın olduğu ve serbest dolaşım kuralının ihlal edildiği öğrenilmiştir" dedi. İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu sokağa çıkma yasağına da değinen Seven, alınan sokağa çıkma yasağı tedbirinin halk sağlığını tehlikeye soktuğunu belirtti. Bunun nedeninin toplum ve kitle psikolojisinin iyi analiz edilememesi olduğunu vurgulayan Seven, "Bu doğrultuda Toplum Bilimleri Kurulu’nun derhal işler hale getirilerek tavsiyeleri doğrultusunda toplumsal çalışmaların yapılması veya toplumsal tedbirlerin alınması önem arz etmektedir" dedi.

'PTT ÇALIŞANLARININ TESTLERİ POZİTİF ÇIKTI'

Sağlıktan eğitime kadar birçok konuda emekçilerin sorunlarla mücadele ettiğini belirten Seven, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"PTT iş kolunda çalışan emekçilerin taleplerinin getirilmediği açıktır. Özellikle PTT dağıtım birimlerinde oturma alanı sosyal mesafe kuralına uyulmamaktadır. Bugüne kadar memur ve dağıtıcı emekçi arkadaşlarımız için esnek bir çalışma modeli oluşturulmamıştır. PTT de çalışan bazı emekçi arkadaşlarımızın testlerinin pozitif çıktığını biliyoruz. Bu konuda yetkililerin kaç emekçi arkadaşımıza test yapıldığını, kaçının testlerinin pozitif çıktığını ve kaç arkadaşımızın hastanelerde tedavi gördüğü bilgisini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yeni vakaların oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz.

'ZORUNLU OLMAYAN TÜM HİZMETLER DURDURULMALI'

İŞKUR'da kısa çalışma ödeneği yoğunluğu hala devam etmektedir. Korkumuz İŞKUR emekçilerinin siyasi rant için evrak ya da işveren görüşmeleri için sokağa çıkarılarak sermayenin ayağına götürülmesidir. SGK hali hazırda her ne kadar vardiyalı çalışmaya geçmiş olsa da: vatandaşın kuruma gelmesini engelleyememiş ve personeline koruyucu sağlık hizmetleri hakkında eğitim vermemiştir. Maliye de ki yoğunluk devam etmekte. Vatandaşların ertelenmeyen vergi, harç, ceza gibi ödemeleri için kurumlarda yoğunluk oluşmaktadır. Nüfus müdürlüklerinde parmak izi işlemleri için gelen vatandaşlar, emekçiler için risk oluşturmaktadır. Zorunlu olmayan tüm hizmetler durdurulmalıdır.

'KISMİ AF İLE TOPLUM VİCDANI DERİNDEN YARALANDI'

İnfaz yasası adı altında çıkarılan kısmi af ile toplum vicdanını derinden yaralamıştır. Adalet bakanının açıklamaları bizim daha önce yaptığımız çağrılarımızın haklılığını göstermiştir. Özellikle hasta tutuklu ve hükümlülerin salgında dahi serbest bırakılmaması ısrarı onları ölüme terk etmektir. Meclisteki görüşmeler sırasında iktidar partisi milletvekillerinin tutuklu kişiler için 'Ölsün' ifadesi, çıkarılan yasanın niyetini ve mantığını ortaya koymuştur. Önümüzdeki günlerde cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin salgın dolayısı ile ölüm haberlerini alma endişemiz büyüktür. Cezaevlerinin salgın dolayısı ile ayrım yapılmaksızın bütün tutuklu ve hükümlülerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Aksi durumda yaşanacak can kayıplarından iktidar sorumlu olacaktır."

Öne Çıkanlar