Van'da bayramlıklar ikinci el pazarından

Van'da bayramlıklar ikinci el pazarından
Van İpekyolu'nun Bahçıvan Mahallesi'nde kurulan ikinci el giysi pazarı, bayram öncesi yoğunluğun en fazla yaşandığı yerlerden birine dönüştü.

Van'ın İpekyolu ilçesi Bahçıvan Mahallesi'nde kurulan ikinci el giysi pazarında, Ramazan Bayramı hareketliliği yaşanıyor. Dar gelirlilerin tercih etmek zorunda kaldığı pazarda, giysiler 30 ila 40 TL arasında satılıyor. Salgın hastalığa rağmen, bütçeleri ancak ikinci el almaya yeten yurttaşlar, ekonomik kriz ve virüs nedeniyle aylardır işsiz olduklarını anlatıyor.

'6 ÇOCUĞUM VAR AMA GELİRİM YOK'

İnşaat işçisi Şabettin Demirtosun, parası yetmediği için çocuklarına ikinci el giysi almak zorunda kaldığını söylüyor:

"Hastalıktan dolayı zor dönemler yaşanıyor. Çocuklarıma bayramlık elbise almaya geldim. Sıfır elbiseler çok pahalı olduğu için ikinci el giysi alacağım. İkinci el elbise almaktan da korkuyorum. Acaba kim denemiş, kim ellemiş diye kaygılıyım. Sıfır bir üst almaya kalksan 200 TL’den aşağı değil. O yüzden buradan elbise alıyorum. 6 çocuğum var herhangi bir gelirim yok."

Salgın süresince çalışmadığı için bin TL destek aldığını söyleyen Demirtosun, "Bu parayla kira mı ödeyeceğim, fatura mı yatıracağım, çocuklarıma gıda mı alacağım? Bu para neye yetecek ki. Bir teneke yağ ya da bir torba şeker nereden bakarsan 125 TL olmuş" dedi

'FAKİRLİK EKONOMİK KRİZ YÜZÜNDEN'

Giysi pazarlarında 45 yıldır ikinci el giysi satan Zeynal Mercal, hiçbir dönem bu denli yoğunluğun yaşanmadığını belirterek yoğunluğun, ülkede derinleşen ekonomik kriz ve salgından bağımsız olmadığını söyledi:

"Ekonomik sıkıntılardan dolayı insanlar ikinci el elbise alıyor. İnsanların maddi durumu olsa ikinci el elbiseleri kimse almaz. Salgın hastalıktan dolayı durumu olmayan yurttaşlar iyice fakirleşti. Devletin görevi yurttaşlarına bakmaktır. Devlet dediğimiz şey biziz. Bu ülkenin vatandaşıyız. Vergilerimizle devlet ayakta duruyor. Şu an eğer biz zor bir dönem yaşıyorsak, devlettin bunu görmesi ve yardım etmesi lazım. Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir." (MA)

Öne Çıkanlar