Van kahvaltısı UNESCO yolunda

Van kahvaltısı UNESCO yolunda
Van'ın en meşhur değerlerinden olan kahvaltısı, 'UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine alınması için çalışma başlatıldı.

Van'a özgü olsa da ünü tüm yurda yayılan Van kahvaltısı, ününü şimdi tüm dünyaya duyurmaya hazırlanıyor.

Bölgeye özgü birçok çeşidin bulunduğu özellikle yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynir, un, tereyağı, yumurtada kullanılan 'murtuğa' ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan 'kavut', yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen karakovan balı gibi birçok çeşidin masaya serpilerek konulduğu Van kahvaltısı, kentin tanıtımında da en önemli faktör oluyor.

Van'da, 2014 yılında gerçekleşen 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekoru denemesi, 51 bin 793 kişi ile kırıldı. Şimdi ise Van kahvaltısının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesi’ne alınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi çalışma başlattı.

UNESCO'YA VAN KAHVALTISI KÜLTÜRÜNÜ VE TARİHÇRSİNİ ANLATACAKLAR

Çalışmayla ilgili açıklama yapan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, "Van kahvaltısının UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne alınması için çalışma başlattık. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile üniversitemiz birlikte çalışıyor. Bu çalışma kapsamında UNESCO'nun bizden istediği Van kahvaltısının çeşitlerinden ziyade, bu Van kahvaltı kültürü nasıl oluştu, bugüne nasıl geldi ve en önemlisi Van kahvaltı kültürü bugün yaşatılıyor mu? Bu konuda biz Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Ocaklı'yı görevlendirdik. Kendisi Van kahvaltı kültürü ile ilgili gerek yazılı, gerek sözlü kaynaklara ulaştı. Bunları derledi, toparladı" dedi.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Ekim ayında UNESCO'ya müracat yapacaklarını söyledi:

 "Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü'müz ise bunu, örneğin Van otlu peynirinin ilk süt sağımından en son aşamasına, yani küp olarak gömülmesine kadar tüm süreçleri kayıt altına aldı. Biz de Van YYÜ ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak önümüzdeki ay UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne Van kahvaltısını eklemek için çalışma başlattık ve önümüzdeki ay müracaatımızı gerçekleştireceğiz." (DHA)

Öne Çıkanlar