Van Valiliği'nden muhtarlara ‘taziye’ ve ‘mevlit’ uyarısı

Van Valiliği'nden muhtarlara ‘taziye’ ve ‘mevlit’ uyarısı
Van’da iki taziye kaynaklı coronavirus vaka sayıları arttı. Taziyelerin kurulduğu mahalle ve taziyeye katılanların oturduğu sokaklar karantinaya alındı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Dünyayı etkisi altına alan coronavirus riski sürüyor.  Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayısının azaldığını açıkladığı bu dönemde yurttaşların fiziki mesafeye dikkat etmemesi sorun oluşturuyor. Uyarılara rağmen taziyelerin kurulması, ziyaretlerin yapılması hastalığın yaygınlaşmasına neden oluyor. Taziye kaynaklı vaka sayısının arttığı kentlerden biri Van.

VAKA SAYISI ARTTI

Van’ın İpekyolu ilçesi Ortanca köyü ve Edremit İlçesi Eminpaşa Mahallesinde gizli taziye kuruldu. Taziye bağlantılı vaka sayısı artınca Ortanca köyü ve Edremit İlçesi Eminpaşa Mahallesi'nde taziye evinin kurulduğu cadde karantinaya alındı. Ortanca köyünde taziye kaynaklı vaka sayısı 128, Eminpaşa’da ise vakası sayısı 35’e yükseldiği belirtildi.

TAZİYEYE GİDEN KİŞİLERİN OTURDUĞU SOKAKLAR KARANTİNAYA ALINDI

Artı Gerçek’e konuşan Van-Hakkâri Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Yaviç, Ortanca köyünde taziye çadırı kurulduğunu, Eminpaşa Mahallesinde ise evde taziyelerin kabul edildiğini söyledi. Bu iki taziyenin yetkililere haber verilmeden kurulduğunu anlatan Yaviç, "İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca köyünde resmi makamlardan izinsiz kurdukları taziye çadırı sonrasında vaka sayısı çok arttı. O taziye çadırı kaynaklı 128 pozitif vaka çıktı. Ayrıca o köyden de bir ölümlü vaka gerçekleşti. O köyle aynı güzergâhta olan, o köydeki taziyeye giden 4 köy karantinaya alındı. O köylerde filyasyon çalışmaları yapıldı. Bir de mevcut 4 köyün dışında Van merkezde de o taziyeye giden kişilerin oturduğu sokaklarda karantina uygulaması yapıldı. Van’da bir diğer vakada Edremit ilçesindeki Emin Paşa mahallesinde yaşandı. Orda Ortanca köyündeki gibi taziye çadırı şeklinde değil, kendi evlerinde taziyeleri kabul etme durumu var. Tabi oradan kaynaklı pozitif vakalar tespit edilince,  taziyelerin kabul edildiği evin bulunduğu sokak karantinaya alındı" dedi.

VALİLİK TAZİYE VE MEVLİT KONUSUNDA  MUHTARLARI UYARDI

Van’da son günlerde vaka sayılarının artmasının nedeninin taziyelerin kurulması olduğunu anlatan Yaviç, valiliğin bunun önüne geçilmesi için çalışma başlattığını söyledi. Yaviç, "Bu vakalar yaşandıktan sonra benim aldığım bilgiye göre Valilik bünyesinde muhtarlarla bir toplantı yapıldı. Özellikle mahalle ve köylerde taziye ve mevlit gibi farklı etkinliklerin kesinlikle yapılmaması istendi. Bu tür etkinliklerin yapılması durumunda mutlaka resmi makamlara haber verilmesi istendi" diye anlattı.

FİZİKİ MESAFE YOK, TEKSTİL FABRİKALARI RİSK OLUŞTURUYOR

Van’da vaka sayılarının artması üzerine Cumhuriyet ve Maraş caddeleri ve sokaklarında maskesiz dolaşma yasağı getirildiğini belirten Yaviç, kentteki duruma ilişkin şunları aktardı: "Ama tabi şöyle bir sorun var.  Uygulanan kısmi sokağa çıkma yasaklarından sonra ciddi anlamda fiziki mesafenin hiçe sayıldığı kalabalıklar oluşuyor. Özelikle ara sokaklarda çok fazla kalabalıklar oluşuyor. Birde son dönemde basınında işlediği normalleşme politikalarının gündemleşmesinin ardından bazı firmalar faaliyetlerine başladı. Çok yoğun kalabalıkların olduğunu, çok yoğun çalışmaların olduğu tekstil firmaları var. Van’da tekstil kentte bulunan 10-15 fabrikanın bir kısmında faaliyetler başladı. En düşük personelle çalışıyorum diyen firma bile 50-60 personelle çalışıyor. Bunun çok çok fazla olanı da var. Şu an 150-160 gibi kalabalık sayılarla faaliyetine başlayan firmalar var. Bu normalleşme söylemleri ile birlikte büyük ihtimalle diğer sektörlere de izin verilecek. Bu çok büyük risk oluşturuyor."

Öne Çıkanlar