Kamu bankalarının sermayesi artırılıyor: Varlık Fonu, Vakıfbank'a hissedar oluyor

Kamu bankalarının sermayesi artırılıyor: Varlık Fonu, Vakıfbank'a hissedar oluyor
Varlık Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank sermayelerinin 21 milyar TL artırılacağını açıkladı. Bu işlemle Varlık Fonu, Vakıfbank’ta da hissedar konumuna gelecek.

Türkiye Varlık Fonu (TVF), Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi için çekirdek sermayelerinin toplam 21 milyar TL artırılacağını açıkladı. Bu işlemle ayrıca Varlık Fonu, Vakıfbank’ta da hissedar konumuna gelecek.

VArlık Fonu'ndan yapılan açıklamada işlemin finansmanının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak TVF tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye Varlık Fonu (TVF) olarak Nisan 2019’da yaptığımız açıklamada, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde ve TVF’nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda kamu bankalarına toplam 3,7 milyar euro ilave ana sermaye desteği sağlanması konusunda üstlendiğimiz görevi duyurmuştuk.

Yine aynı misyon doğrultusunda T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla çekirdek sermayelerinin toplam 21 milyar TL artırılması için gerekli çalışmaları başlatmış bulunmaktayız. Hali hazırda T.C. Ziraat Bankası AŞ’nin tamamı, Türkiye Halk Bankası AŞ’nin ise çoğunluk hissesi TVF bünyesinde bulunmaktadır.

TVF’nin Vakıfbank’ta da hissedar olacağı bu işlemle birlikte üç banka arasındaki koordinasyon ve sinerji daha da güçlenmiş olacaktır. Söz konusu sermaye desteği ile finansal ve ekonomik istikrarın sağlanmasında kritik rol üstlenen kamu bankalarının Covid-19 salgınının ekonomi üzerindeki etkileri ve buna bağlı küresel piyasadaki dalgalanmalara karşı daha güçlü hale gelmeleriyle önümüzdeki dönem büyüme stratejilerini sürdürmeleri amaçlanmaktadır.

Söz konusu işlemin finansmanı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ikrazen ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin piyasa rayicinden bankalara satışından elde edilecek nakitle karşılanacaktır. İşlemlere ilişkin detaylar Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’nun yaptığı Özel Durum Açıklamaları’nda yer almaktadır. TVF olarak süreçle ilgili gelişmeleri kamuoyuna duyurmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar