Venedik Komisyonu: Kayyım atamaları demokrasiye aykırı

Venedik Komisyonu: Kayyım atamaları demokrasiye aykırı
Avrupa Konseyi'ne bağlı Venedik Komisyonu'nun bildirisinde, 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen yerel seçimlerinden sonra yapılan kayyım atamalarının 'demokrasiyi baltaladığı' belirtildi.

Avrupa Konseyi’nin anayasa reformlarını incelemekle görevli organı Venedik Komisyonu’nun açıklamasında, Türkiye’de 31 Mart 2019 tarihinde düzenlenen yerel seçimlerin ardından yapılan kayyım atamalarının demokrasiye aykırı olduğu belirtildi. Bildiride, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçilen adayları tanımayarak insanların seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiği ve halkın iradesine karşı geldiği belirtildi.

‘BELEDİYE KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KALDIRILSIN’

euronews'de yer alan habere göre, Türk hükümetine kayyım atamalarının ve alınan kararların iptal edilmesi çağrısı yapıldı. Yapılan atamaların OHAL’in kaldırılmasına rağmen etkilerinin sürdürüldüğü ifade edildi.  Komisyon, 674 sayılı KHK ile Belediye Kanunu’nda yapılan 45’inci maddedeki değişikliklerin yürürlükten kaldırılmasını tavsiye etti.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: "Bu tür önlemler ilgili yasal hükümlere saygı bir şekilde uygulanmalı, kanıtlara dayanmalı ve izlenen amaç ile orantılı olmalıdır…Olağanüstü hal 2018’de sona erdi ancak kayyım atamalarının sürekli gündeme getirilmesi endişe verici. Bu değişikliklerin gerekliliği, olağanüstü hal sırasında bile şüpheli görünüyordu. Bu endişe elbette acil durumun sona ermesi ile daha da büyüdü." ifadeleri yer alıyor.

Öne Çıkanlar