Vergi cennetindeki şirketlere yeni vergi ayarı

Vergi cennetindeki şirketlere yeni vergi ayarı
Avrupa Birliği, merkezini İrlanda gibi düşük vergili ülkelere taşıyan teknoloji şirketlerinin ödediği vergi oranlarına yeni bir düzenleme getirmeyi tartışıyor.

EKONOMİ - Avrupa Birliği’nin maliye bakanları, vergi avantajlarından yararlanmak için genel merkezlerini denizaşırı ülkelere taşıyan Amazon ve Facebook gibi teknoloji şirketlerine yeni vergi düzenlemesi getirmeyi görüşüyor.

Söz konusu şirketlerin verdiği verginin kamu kasasına girmesi gerekenden daha az olduğunu savunan, aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın da olduğu 10 ülkenin bakanlarına göre vergi kârları uluslararası yasalarla çok karmaşık hâle gelmiş durumda. 

Estonya'nın başkenti Talin’de gerçekleşen zirvede konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, şirketlerin kârından çok vergi gelirlerine odaklanılması gerektiğini söyleyerek, 2018’e kadar yeni vergi düzenlemesinin hayata geçmesi gerektiğini söyledi. Le Maire, büyük şirketlerin vermesi gerektiği vergiyi ödemezken, küçük firmaların ödemek zorunda bırakıldığını aktardı. 

Vergi mükelleflerine karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayan Slovak Bakan Peter Kazimir ise "Çuval dolusu paranın başka yerlere transfer olduğunu seyredemeyiz. Satış vergilerine benzer anlık vergi oranları olmalı. Ancak bu da küresel anlaşmaya varmadan önce geçici bir çözüm olabilir" dedi.

Danimarka Finans Bakanı Kristian Jensen, konuyla ilgili çok dikkatli davranılması gerektiğini aksi takdirde teknoloji şirketlerinin Avrupa dışına çıkabileceğini söyledi. Jensen’in Maltalı mevkidaşı Edward Scicluna da "Etkinin en ölçüde olacağını ve tüm vergi sistemini değiştirip değiştirmeyeceğini bilmek zorundasınız. Konu, ABD ve Çin’i de içeriyor" diye konuştu.

Yeni vergi düzenlemesinin yasalaşması için 28 AB üyesinin de onayı gerekiyor.

1 MİLYON DOLAR KÂRA 50 DOLAR VERGİ

Avrupa Komisyonu’nun Apple’a karşı 2014’te başlattığı vergi soruşturması, 2016’de sonuçlanmış ve şirketin merkezinin yer aldığı İrlanda’nın Apple’a sağladığı vergi ayrıcalıklarının yasadışı olduğuna karar verilmişti.  Apple’a 2003’ten bu yana ödemediği vergiler için 13 milyar euro, yaklaşık 14,5 milyar dolarlık ceza verilmesi gerektiği duyurulmuştu. 

Avrupa Komisyonu’nun açıklamasına göre Apple, İrlanda’da 2003 yılında yüzde 1 oranında kurumlar vergisi ödüyordu; 2014’te bu oran, sağlanan ayrıcaklıklar sayesinde, yüzde 0,005’e kadar düştü. Yani şirket ettiği her 1 milyon dolarlık kâr için sadece 50 dolar vergi ödüyor.

Çokuluslu şirketlerin merkezlerini vergisiz veya çok düşük vergili ülkelere taşıması anlamına gelen "offshore", Apple’la sınırlı değil. Aralarında Google, Amazon, Starbucks gibi devlerin olduğu ABD’de vergi ödemek istemeyen 50 dev şirketin offshore fonları 1,6 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bunun temel nedeni ABD’nin yüzde 35’lik oranla dünya çapında kurumlar vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alması. 

Öne Çıkanlar