Vergi cennetleri listesinde Türkiye 55'inci sırada

Vergi cennetleri listesinde Türkiye 55'inci sırada
Vergi cennetlerinin listelendiği Finansal Gizlilik Endeksi'ndeki 133 ülke arasında Türkiye 55'inci olurken, İsviçre birinci sıradaki yerini Cayman Adaları'na devretti.

İsviçre, Finansal Gizlilik Endeksi'nde, yıllardır koruduğu birinci sıradaki yerini Cayman Adaları'na devretti.

Vergi ve finansal konularda daha fazla şeffaf olunması için çalışmalar yürüten, Uluslararası Vergi Adalet Ağı, bu yılki sıralamayı açıkladı. Varlıklı kişilere vergi konusunda nasıl kolaylıklar sağlandığı ve kara para aklamada ne kadar şeffaf olunduğunun incelendiği rapora göre Cayman Adaları, yabancıların servetlerini kendi ülkelerinden en rahat gizleyebildiği ülkelerin başında geldi.

SIRALAMADA İKİNCİ ABD, ÜÇÜNCÜ İSVİÇRE OLDU

İsviçre, 2011 yılından bu yana koruduğu birinciliği Birleşik Krallık'a bağlı Karayip adasına bırakarak, ilk kez üçüncü sıraya geriledi. Amerika Birleşik Devletleri ise ikinci sıradaki yerini korudu.

İki yılda bir hazırlanan Finansal Gizlilik Endeksi'ne göre, yabancıların kendi ülkelerindeki vergi sistemine takılmadan en rahat para aklayabildiği ilk 10 ülkenin sıralaması şöyle:

  1. Cayman Adaları
  2. Amerika Birleşik Devletleri
  3. İsviçre
  4. Hong Kong
  5. Singapur
  6. Lüksemburg
  7. Japonya
  8. Hollanda
  9. Britanya Virjin Adaları
  10. Birleşik Arap Emirlikleri

Uluslararası Vergi Adalet Ağı'nın tespitlerine göre vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelerde tahmini 21 ila 32 milyar dolarlık kişisel servet ya vergiden kaçırılıyor ya da çok az vergiye tabi tutuluyor.

Euronews'ta yer alan habere göre, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) vergi kaçaklığı ile mücadele için 2014 yılında getirdiği "Ortak Raporlama Standardı" kapsamında, ülkeler arasında yapılan otomatik bilgi paylaşımının bu yılki sıralamada etkili olduğu düşünülüyor.

Rapora göre, son dönemde yapılan reformlar sayesinde küresel gizlilik oranı ortalama her ülke için yüzde 7 oranında azaldı, diğer bir değişle şeffaflık arttı.

Sıralama, bir ülkenin ne kadar gizli veya şeffaf olduğuna (bilgi paylaştığına) verilen notla birlikte, o ülkedeki yabancılara ait finansal aktivite yoğunluğu değerlendirilerek hazırlanıyor. Bu nedenle sıralamada ilklerde yer alan bir ülkenin, mali konularda daha az şeffaf olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin, diğer ülkelerle en az bilgi paylaşımında bulunan Samoa adası, yabancılara finansal hizmet sunmadığından, şeffaf olmamasına rağmen alt sıralarda yer alıyor.

55'İNCİ SIRADAKİ TÜRKİYE'NİN NOTU 100 ÜZERİNDEN 60

Türkiye, 133 ülkenin bulunduğu listede 55'inci sırada yer alıyor. Raporun Türkiye kısmında, ABD'de devam eden Halkbank davasına işaret edilerek, kara para aklamada, Türkiye'deki bankacılık sisteminin soru işaretleri doğurduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, CHP Genel Başkanı ve ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Man Adaları ile ilgili iddialarına da yer verildi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınlarının 2011-2012 yıllarında, vergi cennetindeki off-shore şirketlerine milyonlarca dolar yatırdığını iddia etmiş, daha sonra ana muhalefet lideri hakkında dava açılmıştı.

RAPORDA ALBAYRAK'IN ADININ GEÇTİĞİ MALTA DOSYALARI DA VAR

Raporda bahsedilen diğer bir konu ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın adının karıştığı Malta Dosyaları oldu. "Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Dubai, Malta ve İsveç üzerinden vergi kaçakçılığı girişiminde bulunduğu" iddialarına değinen raporda, "Daha sonra bu girişim, aynı şahsın çıkaracağı vergi affına kadar rafa kaldırılmıştır" denildi.

Küresel offshore finansal hizmetteki rol oranı yüzde 0,12 olan Türkiye'nin bu pazarda diğer ülkelere göre çok az payı bulunuyor. ABD'nin offshore hizmetlerde yüzde 21,37 payı bulunurken, bu oran sıralamanın başındaki Cayman Adaları için yüzde 4.58.

Öne Çıkanlar