Vergi uzmanı Sağlam: Erdoğan’ın metnini Maliye hazırlamamıştır

Vergi uzmanı Sağlam: Erdoğan’ın metnini Maliye hazırlamamıştır
'Yapılması planlanan düzenlemelerin sürpriz bir şekilde ve bu içerikle açıklanması yeterli hazırlığın yapılmadığını gösteriyor. Sanırım planlanan düzenlemelerin etki analizi de yapılmamış.'

Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında, kurdaki dalgalanmayla ilgili yeni tedbirleri hayata geçireceklerini söyledi. Açıklanan bu tedbirler sonrasında döviz kurunda ciddi bir düşüş yaşandı. Ekonomistler, Erdoğan'ın açıkladığı bu tedbirleri faiz artıtımı olarak değerlendirdi.

T24'ten Erdoğan Sağlam da konuya dair değerlendirmelerini köşesinde kaleme aldı. Erdoğan'ın metninin Maliye tarafından hazırlanmadığını dile getiren Sağlam, "Açıklamadan bu desteğin ve açıklama metninin Maliye tarafından hazırlanmadığı sonucunu çıkarıyorum. Çünkü Maliye hazırlamış olsaydı, açıklamada "Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak" ifadesine yer verilmezdi. Çünkü stopaj bağımsız bir vergi değil, oran indirimi de "muafiyet" olarak nitelenemez. "Kazanç" ifadesi de doğru değil, doğrusu "getiri"dir. Yapılması planlanan düzenlemelerin sürpriz bir şekilde ve bu içerikle açıklanması yeterli hazırlığın yapılmadığını gösteriyor. Sanırım planlanan düzenlemelerin etki analizi de yapılmamış" ifadelerini kullandı.

KURUMLAR VERGİSİ ORANININ YÜZDE 24'E DÜŞÜRÜLMESİ, BU KRİZ ORTAMINDA VERGİYİ HÂLÂ YÜZDE 20 ARTIRMAK DEMEKTİR

Sağlam, 2021 yılı için yapılan bir düzenlemeyle kurumlar vergisinin yüzde 25'e artırıldığını ve bu artışın  çok yüksek olduğunu defalarca belirttiklerinin altını çizdi. Sağlam, "Şimdi bu oranın yüzde 24’e düşürülmesi olumlu, ancak yetmez. Çünkü bu kriz ortamında vergiyi hâlâ yüzde 20 artırmak demektir" dedi.

Sağlam, bu indirimin adil olmadığını savunarak şu ifadeleri kullandı:

"Tahminime göre vergi tahsilatındaki bu artış, kurumların döviz varlıklarının yarattığı kur farkı gelirlerinden kaynaklanıyor.

Kurumları başka vergi teşvikleri ile desteklemek varken, kurumlar vergisinde oran indirimi tabii ki değerli, ancak bence öncelikli değildi. Yani bu indirim doğru bir tercih olmamış. Çünkü kriz ve borç yükü nedeniyle kurumlar vergisi mükelleflerinin çoğunda zarar olduğu için bu indirimden sınırlı bir mükellef kitlesi yararlanabilecek. Üstelik bu avantajdan döviz cinsinden varlıkları nedeniyle kur farkı geliri elde eden kurumların yararlanacak olması çok savunulabilir değil.

Tüm mükellefiler kapsayan genel bir teşvik çok daha isabetli olacaktır."

Sağlam, kâr dağıtım stopajının yüzde 10’a indirilmesini ise şöyle açıkladı:

"Yapılan açıklamaya göre bu oran yüzde 10'a indirilecek. Eğer gelir vergisinde bir indirim düşünülmüyorsa, bu indirimin nihai anlamda bir avantaj sağladığı söylenemez. Sadece beyan sınırının altındaki kar payları için bir avantaj söz konusu olabilir. Çünkü kurumların dağıtacağı kar payından kesip vergi dairesine ödeyeceği bu vergi 5 puan azaltılırsa, geçek kişilerin gelir vergisinden bu miktarda vergi mahsup edilemeyeceği için nihai olarak bu vergiyi gerçek kişi ortaklar yıllık beyanname ile beyan edip ödeyecek demektir. Yani yapılacak düzenleme, verginin muhatabını değiştirmek dışında bir sonuç yaratmaz. Bu nedenle söz konusu indirimi gelir vergisinde sağlanacak indirimle kalıcı hale getirmek gerekir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar