Vicdani retçi Halil Savda İsviçre'de gözaltında

Vicdani retçi Halil Savda İsviçre'de gözaltında
Vicdani retçi ve hak savunucusu Halil Savda, dün geceden bu yana Zürih Havaalanı'nda tutulduğunu, mülteci pasaportuna el konulduğunu ve yarın deport edileceğini duyurdu.

Türkiye`de hakkında açılan davalar ve tutuklama kararı nedeniyle bir süre önce Kıbrıs'a iltica eden vicdani retçi ve insan hakları aktivisti Halil Savda, Twitter hesabından dün akşamdan bu yana İsviçre'deki Zürih Havaalanında tutulduğunu duyurdu.

Twitter'daki bir dizi mesajında, mülteci pasaportu ve kimliğine de el konulduğunu söyleyen Halil Savda, İsviçre'nin Coronavirus gerekçesine de tepki gösterdi:

SAVDA, YARIN KIBRIS'A DEPORT EDİLECEK

"Zürih Havaalanı'ndayım. Dün gece saat 22'den bu yana Zürih Havaalanı polisi tarafından Kıbrıs Mülteci pasaportum ve kimliğime el konuldu. Bir tür gözaltındayım. İsviçre'ye girmeme izin vermiyorlar. Gerekçe şu: İsviçre ve AB ülkelerinin güvenliği; Covid 19! SEM-İsviçre'nin yabancılar sekreterliği- 15 Haziran' dan itibaren Şengen ve AB üyesi ülkeleriyle olan seyahat kısıtlamalarını kaldırmıştı. Kıbrıs vatandaşları ve diğer yolcular İsviçre'ye girerken bir engel ile karşılaşmadılar. AB üyesi ülkelerin vatandaşları ve Kıbrıs vatandaşlarının Covid 19'u bulaştırma tehlikesi yok mu? Mülteci pasaportu taşıdığım için ben mi bulaştıracağım? Aynı ülkeden ve aynı uçak ile geldik. Bu düpedüz saçmalıktır!. Zürih Havaalanında 22 saattir alıkonuluyorum. Zürih polisi bu uygulaması ile Cenevre ve DUBLİN sözleşmelerini ihlal ediyor. Kendileri de bu ihlalin farkında. Peki neden bu yapılıyor: Avrupa'da yükselmekte olan yabancı karşıtlarına göz mü kırpılıyorlar. Avukatlarım yarın sabah bu karara itiraz edecekler. İtiraza rağmen bu ayrımcılığa son verilmezse yarın öğlen 13:35 uçağı ile Kıbrıs-Larnaka Havaalanına deport edileceğim."

(HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar