Virüsten korunmak ve temizlik için cezaevinde sirke yapan kadınlara dava açıldı

Virüsten korunmak ve temizlik için cezaevinde sirke yapan kadınlara dava açıldı
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde sirke yaptıkları için haklarında soruşturma başlatılan 11 kadın hakkında dava açıldı. Davanın ilk duruşması 2 Haziran'da görülecek.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 11 siyasi kadın tutuklu hakkında, 14 Ağustos 2021'fe bulundukları koğuşta sirke yaptıkları için "İnfaz Kurumuna veya Tutukevine yasak eşya sokma" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.  Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Ankara Batı Adliyesi 14’ncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 2 Haziran'da görülecek.

SİRKE MALZEMELERİ SUÇ SAYILDI

Olayın anlatıldığı iddianamede, "Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu F-1 koğuşunda 14 Ağustos 2021 günü yapılan arama neticesinde, ortak yaşam alanında 5 litrelik su şişesinde su ile karıştırılmış, içinde meyve parçacıkları bulunan ve ne olduğu tespit edilemeyen 2 adet sıvı madde karışımı ele geçirildiği, ayrıca J-2 koğuşunda ise 2 adet plastik soda şişesi içerisinde sıvı madde karışımı ele geçirildiği, her iki maddeden de alınan numunelerin incelenmesinde, sıvı karışımların uyuşturucu ve uyarıcı madde içermediği, ancak etil alkol ihtiva ettiği" ifadeleri yer aldı.

Tutukluların ifadelerine de yer verilen iddianamede, kantinde sirke satılmadığı, Kovid-19 virüsüne karşı korunma ve yiyeceklerin temizliği amacıyla sirke yapmak istedikleri, bu sirkeyi kendilerine verilen sebze ve meyveleri yıkama amacıyla kullandıkları ve başka bir amaçla kullanılamayacağını belirttikleri bilgisine yer verildi.

'ALKOL İÇEREN SIVI MADDE ÜRETTİKLERİ İÇİN KAMU DAVASI'

Yeterli delilin elde edildiğini iddia eden savcılık, iddianamede, 11 tutuklunun "Fikir ve eylem birliği içerisinde alkol içeren sıvı maddeyi infaz kurumunda ürettikleri ve bulundurdukları yönünde kamu davasının açılmasını haklı kılar nitelikte yeterli delilin elde edildiği anlaşılmış olup…" diyerek kamu davası açılması gerektiğine yer verdi. Savcılığın "var" dediği deliller ise ddianamede, "İhbar evrakı, şüpheli savunmaları, tanık anlatımları, tutanaklar, adli emanet, olay tutanağı, uzmanlık raporu, nüfus ve adli sicil kayıtları ile tüm dosya kapsamı" şeklinde sıralandı.

Tutukluların cezalandırılması talep edilen iddianamede TCK'nın 53’üncü maddesi gereğince belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarına, tutuklulardan, Bermal Birtek, Berin Sarı, Zeynep Bingöl ve Zeynep Sipcik hakkında ise tekerrür hükümlerinin uygulanmasına karar verilmesi istendi.

HAKLARINDA DAVA AÇILAN TUTUKLULAR

Haklarında dava açılan 11 kadın tutuklunun isimleri şöyle: "Berin Sarı, Fatma Aslan, Nevroz Müçel, Simanur Pamuk, Zeynep Bingöl, Bermal Birtek, Demet Resuloğlu, Dilan Aslan, Hicran Binici, Servin Karakoç ve Zeynep Sipcik"

Haklarında dava açılan kadınlardan Servin Karakoç tahliye edilirken, Berin Sarı ise hükmünü bitirdiği halde İdare ve Gözlem Kurulu’nun verdiği rapor gerekçesiyle tahliye edilmiyor.

Öne Çıkanlar