Von der Leyen o anları anlattı: Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?

Von der Leyen o anları anlattı: Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, koltuk krizinin yaşandığı anlarda ne hissettiğini anlattı.

Türkiye'ye ziyaretinde koltuk kriziyle karşılaşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, o anlarda 'bir kadın olarak incindiğini ve kendini yalnız hissettiğini'' söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile  Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. Üçlü görüşmede Michel ve Erdoğan'ın, liderler için ayrılan iki koltuğa oturması üzerine, Ursula von der Leyen ayakta kalmıştı. Von der Leyen'in önce ayakta kalması, ardından Erdoğan'dan uzaktaki üç kişilik kanepeye oturtulması Avrupa'da büyük tepki çekmişti.

Avrupa Parlamentosu'nda kadın milletvekillerine hitap eden Von der Leyen, yaşanan bu 'koltuk krizinde' nasıl hissetiğini açıkladı. Erdoğan'ın yanında bir sandalyeye değil de uzaktaki üçlü kanepeye oturmak zorunda kalmasının temelinde 'cinsiyetçiliğin' yattığını belirten Von der Leyen, "Oldu, çünkü ben bir kadınım" dedi.

'TAKIM ELBİSE GİYİP KRAVAT TAKSAYDIM BU OLUR MUYDU?'

Ajans Bizim'in aktardığına göre; ''Avrupa Komisyonu'nun başkanı olan ilk kadın benim. Herhangi bir Avrupa Anlaşması'nda bana nasıl davranıldığına dair herhangi bir gerekçe bulamıyorum bu yüzden bunun kadın olduğum için olduğu sonucuna varmalıyım" diyen Von der Leyen, "Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?" diye sordu. Von der Leyen, "Önceki toplantıların resimlerinde sandalye sıkıntısı görmedim ama kadın resimleri de görmedim" dedi.

Von der Leyen, şöyle konuştu:

"Bir kadın ve bir Avrupalı ​​olarak kendimi incinmiş ve yalnız hissettim. Bu, oturma düzenlemeleri veya protokolle ilgili değil. Bu, kim olduğumuzun özüne iniyor. Bu, Birliğimizin savunduğu değerlere gidiyor ve bu, kadınlara eşit muamele görmeden önce ne kadar ileri gitmemiz gerektiğini gösteriyor; her zaman ve her yerde."

'SESİNİ ÇIKARAMAYAN MİLYONLARCA KADIN NE OLACAK?'

''Bir lider olarak sesimi yükseltebilirim ve kendimi duyurabilirim. Ama yapamayan milyonlarca kadın ne olacak?" diye soran Von der Leyen, "Gezegenimizin her köşesinde her gün yaralanan, gücü olmayan veya sesini yükseltemeyen kadınlar..." diye konuştu.

'DAHA ÇOK YOL OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından da paylaşımlarda bulunan Von Der Leyen, "Türkiye ziyaretim kadınlara eşit muamele edilene dek gitmemiz gereken daha ne çok yol olduğunu gösterdi. Ama çoğu çok daha vahim olan öyle çok kadın hikayesi var ki fark edilmeden geçip giden. Bu hikayelerin anlatılmasını sağlamakla yükümlüyüz" dedi.

Öne Çıkanlar