Washington Post: Türkiye bir döviz krizini daha kaldıramaz

Washington Post: Türkiye bir döviz krizini daha kaldıramaz
'Gelişmekte olan piyasalardaki krizlerin tarihi, para birimi düşüşünü kontrol edemeyen ve tersine çeviremeyen ülkelerle doludur.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi kararı sonrası başlayan döviz kurlarındaki yükseliş, iktidar kanadından yapılan her yeni açıklamayla birlikte devam ediyor. 

Her geçen gün yoksullşamanın arttığı Türkiye'deki ekonomik durum, dış basında da gündeme geliyor. 

Döviz krizi konusunda uyarıda bulunan Washington Post (WP), yayımladığı  analiz yazısında, Türk ekonomisinin zor günler geçirdiği ifade ederken finansal istikrarsızlık sebebiyle ülkedeki endişelerin arttığını kaydetti.

Finansal istikrarsızlığın ana nedeni olarak TCMB'nin perşembe günü uyguladığı faiz indirimini gösteren WP, gelişmekte olan ülkelerdeki faiz oranlarının yükseltildiğini hatırlattı.Analizde, alışılmışın dışında yürütülen para politikasının Türk Lirası’nı olumsuz etkilediği ve TCMB’nin döviz müdahalelerine rağmen Türk Lirası’nın bu yıl yüzde 50’den fazla değer kaybettiği belirtildi.

'GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDAKİ KRİZLERİN TARİHİ DURUMU TERSİNE ÇEVİREMEYEN ÜLKELERLE DOLUDUR'

TCMB’ye olan güvenin her geçen gün azaldığını ifade eden WP, yurttaşların hızla Türk Lirası’nı terk ederek diğer para birimlerini kullanmaya itildiğini kaleme aldı.

"Türk Lirası, ülkenin ekonomik özellikleri göz önüne alındığında, TCMB’nin para politikasına aşırı ölçüde tepki verdi" denilen analizde "Ancak bu göstergeler, durumun daha da aşılamayacağı anlamına gelmez. Gelişmekte olan piyasalardaki krizlerin tarihi, para birimi düşüşünü kontrol edemeyen ve tersine çeviremeyen ülkelerle doludur" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin ekonomisini toparlayabilmesi için kapsamlı bir iç politika düzenlemesine ihtiyacı olduğunu vurgulayan WP, Türk Lirası’nın istikrara kavuşturulabilmesi için ne kadar uzun süre beklenirse Türk ekonomisine yönelik tehdidin o kadar büyük olacağı öngörüldü.

Öne Çıkanlar