WHO'dan korona uyarısı: Aralık ayına kadar 236 bin kişi ölebilir

WHO'dan korona uyarısı: Aralık ayına kadar 236 bin kişi ölebilir
WHO Avrupa Direktörü Kluge, aşılanmanın yavaşladığını, önlemlerin de 'abartılı şekilde' kaldırıldığını belirterek Avrupa'da ölümlerin artabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artan korona virüsü vakaları nedeniyle uyarıda bulundu. WHO'nun Avrupa Direktörü Hans Kluge, aşılama hızının yavaşlaması ve daha yoksul ülkelerdeki düşük aşılanma oranları nedeniyle, bugünden 1 Aralık'a kadar Avrupa'da 236 bin kişinin daha Covid'den ölebileceğini söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan Kluge, "Geçtiğimiz haftada bölgedeki ölü sayıları yüzde 11 oranında arttı. Güvenilir bir tahmine göre, 1 Aralık'a kadar Avrupa'da 236 bin ölüm bekleniyor" ifadelerini kullandı. Kluge, WHO'nun Avrupa bölgesindeki 53 ülkenin 33'ündeki insidans oranlarının son iki haftada yüzde 10'un üzerinde seyrettiğini belirtti.

Yüksek yayılma oranlarının daha bulaşıcı olan Delta varyantının yanı sıra kısıtlamaların 'abartılı derecede hafifletilmesine' ve yaz tatili seyahatlerinin artmasına bağlayan Kluge, Avrupa nüfusunun yaklaşık yarısının aşılanmış olmasına rağmen aşılama oranlarının yavaşladığını vurguladı. Kluge, aşılanma oranlarının son altı haftada bazı ülkelerde erişim sorunu, bazılarında da aşını reddedilmesi nedeniyle yüzde 14 oranında düştüğünü belirterek, bu durumun 'ciddi endişe' yarattığını söyledi.

Avrupa'da bugüne dek Covid nedeniyle yaklaşık 1.3 milyon kişi öldü.

Öne Çıkanlar