WHO'dan Rusya'ya: Sağlık tesislerine saldırılara tanık olmayı ve belgelemeyi sürdürüyoruz

WHO'dan Rusya'ya: Sağlık tesislerine saldırılara tanık olmayı ve belgelemeyi sürdürüyoruz
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Rusya'nın Ukrayna'daki sağlık tesislerine saldırıları hakkında açıklamada bulundu.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan, Kiev'i ziyaret ett. Daha önce duyurulmayan ziyarette düzenlenen basın toplantısında, WHO’nun ülkedeki hastanelere ve kliniklere yapılan iki yüz saldırıyı belgelediği kaydedildi.

Ryan, yaptığı açıklamada, "Sağlık tesislerine kasıtlı saldırılar, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir ve bu nedenle, her durumda savaş suçlarını temsil eder. Bu saldırılara tanık olmayı ve onları belgelemeyi sürdürüyoruz. Birlemiş Milletler sisteminin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ve diğer kurumların bu saldırıların ardındaki suç niyetini değerlendirmek için gerekli soruşturmaları yapacağına güveniyoruz." ifadelerine yer verdi.

Ryan, WHO'nun belgelediği iki yüz saldırı hakkında, 200 vakanın Ukrayna sağlık tesislerine yönelik saldırıların tamamı olmadığını, yalnızca WHO’nun doğrulayabildiği saldırılar olduğunun da altını çizdi. 

Kiev, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasından bu yana bu tür yaklaşık 400 saldırı olduğunu savunuyor.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre; Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Ukrayna'da yaklaşık 400 sağlık kurumunu yıkıma uğrattığını veya zarar verdiğini söyledi.

Rusya, Ukrayna ve Batılı ulusların olası savaş suçlarıyla ilgili suçlamalarını bugüne kadar reddetti ve savaşta sivilleri hedef almadığını savundu.

WHO Başkanı Tedros da Kiev’deki basın toplantısında, "Tüm Ukrayna halkına mesajım şudur; DSÖ yanınızda. Rusya Federasyonu'na bu savaşı durdurması için çağrıda bulunmayı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansının 5 Mayıs’ta ele geçirdiği bir belgeye göre, WHO üye ülkeleri, 10 Mayıs’ta Moskova'daki büyük bir bölge ofisinin olası kapatılmasını içeren Rusya karşıtı bir kararı değerlendirecek.

Üç diplomatik ve siyasi kaynak, karar taslağının Rusya’nın Birleşmiş Milletler’e bağlı WHO’nun yönetim kurulu üyeliğini askıya alma ve oy haklarının geçici olarak dondurulması gibi daha sert yaptırımları ise içermediğini söyledi.

Büyük ölçüde AB diplomatlarınca hazırlanan ve bu hafta WHO’nun Avrupa bölge ofisine sunulan taslak, Ukrayna'nın Türkiye, Fransa ve Almanya dâhil en az 38 üye tarafından imzalanan talebinin peşinden geldi.

Öne Çıkanlar