WHO: Küresel maymun çiçeği vakalarının sayısı 18 bini aştı

WHO: Küresel maymun çiçeği vakalarının sayısı 18 bini aştı
Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde maymun çiçeği vakalarının sayısının 18 binin üzerine çıktığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, maymun çiçeği salgınına dair son gelişmeleri paylaştı. Şimdiye kadar WHO'nün 78 ülkeden 18 bin vakayı doğruladığını aktaran Ghebreyesus, "Vakaların yüzde 70'ini WHO'nün Avrupa Bölgesi, yüzde 25'ini de Amerikalar Bölgesi oluşturuyor" dedi.

VAKALARIN YÜZDE 10'U HASTANEYE KALDIRILDI

Ghebreyesus, an itibarıyla vakaların yüzde 10'unun hastaneye kaldırıldığını belirterek, "Ülkeler, topluluklar ve şahıslar bu riski ciddiye alır ve yayılımı önlemek için gerekli tedbirlere başvurursa bu salgın durdurulabilir" vurgusu yaptı.

Maymun çiçeğinin erkek erkeğe cinsel ilişki dışında kucaklama, öpüşme, kirli havlu ve çarşaf kullanımı yoluyla da bulaşabileceğinin altını çizen Ghebreyesus, "WHO, maymun çiçeğine yakalanan ve yakalanma riski olan kişiler için aşılanma tavsiyesinde bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, şu an çiçek aşılarından MVA-BN'nin Kanada, Avrupa Birliği ve ABD tarafından onaylandığı bilgisini paylaşarak, "LC16 ve ACAM2000 aşılarının da maymun çiçeğine karşı kullanımı üzerinde duruluyor" diye konuştu.

‘TOPLU AŞILAMALARA ŞİMDİLİK GEREK YOK’

Çiçek aşılarının maymun çiçeğine karşı etkisi ve kaç doz aşı gerektiğine dair verilerin yetersiz olduğunu vurgulayan Ghebreysus, elinde aşı bulunduran WHO üyesi ülkelere bilgi paylaşımı çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar