Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron uyarısı: Çok yüksek risk taşıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron uyarısı: Çok yüksek risk taşıyor
WHO’nun korona salgınından sorumlu uzmanlarından Kerkhove, araçların doğru şekilde kullanılması durumunda insanlığın salgını 2022'de sonlandırabileceğini söyledi.

Kış aylarıyla beraber koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artış, virüsün bulaşıcılığı hızlı yeni varyantı Omicron, tüm dünyada endişeye yol açıyor. Omicron'ın "çok yüksek risk" taşıdığına dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "Önümüzde çok zor bir kış var" uyarısında bulundu.

Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından dünya genelinde koronavirüs vakaları yeniden tırmanışa geçti. WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron'un yarattığı riski "çok yüksek" olarak nitelendirdi. Elde edilen güvenilir bulguların Omicron varyantının iki ila üç gün içinde artış gösterme potansiyelinin Delta varyantından iki kat fazla olduğuna işaret ettiğini söyleyen Ghebreyesus, ABD, Büyük Britanya, Fransa ve İtalya gibi çok sayıda ülkede insidans değerlerinde hızlı bir artış gözlemlendiğini ifade etti.

İnsidans değeri, bir hafta içinde 100 bin kişide görülen vaka sayısını yansıtıyor.

BİRÇOK ÜLKEDE VAKA SAYISINDA ARTIŞ

Yeni vaka sayılarında en hızlı artış gösteren ülkelerden biri Fransa oldu. Fransa'da dün akşam itibarıyla bir gün içinde 179 bin 807 yeni vaka tespit edildi. Fransa'da artış nedeniyle yeni korona önlemlerinin 3 Ocak'tan itibaren devreye girmesi planlanıyor. İngiltere ve Galler'de de salı akşamı açıklanan son verilere göre bir gün içindeki yeni vaka sayısı 129 bini geçti, 18 can kaybıyla birlikte salgında hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 148 binin üzerine çıktı. Britanya makamları, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan aktarılan bilgilerde Noel tatili nedeniyle gecikmeler olduğunu belirterek yeni vaka sayısının bu iki bölgenin verilerini kapsamadığını vurguladı.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Yunanistan'da da vaka sayılarında artış yaşanıyor. Yunan makamları, salı günü itibarıyla 24 saat içinde 21 bin 657 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Yetkililer, bu sayının bir önceki güne kıyasla iki kat fazla olduğuna dikkat çekti. Yunanistan'da da kabinenin bugün toplanması yeni korona önlemlerini kararlaştırması bekleniyor.

ABD'de de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) pazartesi günü 24 saat içinde 440 binden fazla yeni vakanın kayıtlara geçtiğini açıkladı. Ancak ABD'deki vakaların ne kadarının Omicron varyantı kaynaklı olduğuna ilişkin kuşkular var. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), antijen testlerinin muhtemelen Omicron varyantını önceki varyantlar kadar iyi tespit edemediğini açıkladı. FDA, ilk verilerin antijen testlerinin Omicron'a karşı daha düşük bir duyarlılık gösterdiğine dikkat çekti. FDA, yeni verilerin ise hastalardan doğrudan aldıkları örneklere dayandığını, bu verilerin daha gerçekçi bir tabloyu yansıtacağını, ancak çalışmaların henüz tamamlanmadığını kaydetti. FDA, daha önce varyant incelemesini test örnekleri üzerinden yapıyordu.

‘PANDEMİYİ DİZ ÇÖKMEYE ZORLAYACAK ARAÇLAR VAR’

Öte yandan sağlık uzmanları, vaka sayılarındaki artışa rağmen dünyanın korona pandemisi karşısında çaresiz olmadığına dikkat çekiyor. "Pandemiyi diz çökmeye zorlayacak araçlara sahibiz" diyen WHO’nun koronadan sorumlu uzmanlarından Maria Van Kerkhove, bu araçların doğru şekilde kullanılması durumunda insanlığın salgını 2022'de sonlandırabileceğini söyledi.

SALGININ SONLANMASINDA KRİTİK ROL AŞILAMADA AMA AŞI ADALETSİZLİĞİ ENGEL YARATIYOR

Salgının sona erdirilmesinde aşılama önemli rol oynuyor. Uzmanlar klinik çalışmaların da aşının Delta ve Omicron varyantlarına karşı da koruma sağladığını gösterdiğine dikkat çekiyor. Dünya genelinde bir yıl içinde 8,5 milyon doz korona aşısı yapıldı, önümüzdeki yılın ortalarına kadar da aşı üretiminin 24 milyon doza ulaşması hedefleniyor. Bu miktarın da tüm dünya nüfusunun aşılanmasına yeteceği belirtiliyor. Ancak bunun için de aşı adaletsizliğinin giderilmesi gerekiyor. Birçok ülkede çocukların aşılanmasına başlanırken, yoksul ülkelerde sağlık çalışanları ve riskli grupların aşılanması hâlâ tamamlanabilmiş değil.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Ghebreyesus, zengin ülkelerde nüfusun yüzde 67'sinin aşılandığını, yoksul ülkelerdeki aşılamanın ise yüzde 10'un altında olduğunu, bunun da pandeminin sona ermesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar