WHO: Siyaset Covid-19'u araştırma sürecini zehirliyor

WHO: Siyaset Covid-19'u araştırma sürecini zehirliyor
Biden, ABD istihbarat komitesinden virüsün Çin’de bir hayvan pazarında mı yoksa laboratuvar kazası olarak mı oluştuğunun araştırılmasını talep etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip Coronavirus'ün (Covid-19) kökenini araştırmak için yürütülen sürecin "siyaset tarafından zehirlendiği" açıklaması yaptı. Örgüt, siyaset ve bilimi ayırma çağrısında bulundu.

WHO cuma günü yaptığı açıklamada, Covid-19'un kökenini bulma çalışmalarının "siyaset tarafından engellendiğini" belirtti ve bilim insanlarının gizemi çözmek için yürüttükleri çalışmalarda mesafeye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Deutsche Welle'deki habere göre, WHO Acil Durum Komitesi Başkanı Michael Ryan, "Bilimi siyasetten ayırmaya ve düzgün, pozitif bir ortamda cevabı bulma yolunda çalışmalara devam edilmesini talep ediyoruz. Bütün bu süreç, siyaset tarafından zehirleniyor" dedi.

'WUHAN'DAKİ ARAŞTIRMACILAR HASTANELİK OLDU' İDDİASI

WHO, Coronavirus'ün kökeninin yeniden ve daha derin araştırılması konusunda baskılarla karşı karşıya. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Joe Biden, ABD istihbarat komitesinden virüsün Çin’de ilk olarak bir hayvan pazarında mı yoksa laboratuvar kazası olarak mı oluştuğunun araştırılmasını talep etmişti.

Bu karar Washington’daki bir istihbarat raporunda, Wuhan’da bulunan Viroloji Enstitüsü’nde üç araştırmacının 2019 yılının kasım ayında gribe benzeyen bir hastalık nedeniyle hastanelik olduğunun yer alması üzerine verilmişti.

WHO üye ülkelerinin gerçekleştrdiğii toplantıda, örgütün gizemi çözmek için atacağı adımlar konusundaki açıklık konusunda baskı yapılmış, bu gizemin çözülmesi gelecekteki olası pandemilerin önüne geçmenin bir yolu olduğu belirtilmişti.

WHO sözcüsü Fadela Chaib konuya ilişkin cuma günü yaptığı değerlendirmede, "Teknik ekip, bundan sonraki çalışmalar için bir teklif hazırlayacak ve genel müdüre sunacak. Müdür de üye ülkelerle atılması gereken adımlar hakkında konuşacak. Bir zaman çizelgesi mevcut değil" dedi.

WHO'YA GÖRE LABORATUVAR TEZİ OLASILIK DIŞI

Coronavirus'ün kaynağını bulmak içinsalgının başlangıç noktası olarak kabul edilen Wuhan'da bu yılın başında incelemeler yapan WHO uzmanları, virüsün hayvanlardan insanlara nasıl geçtiği sorusuna yanıt bulamamış ve Coronavirus'ün "laboratuvar üretimi" olduğu tezinin ise "son derece olasılık dışı" olduğu ifade edilmişti.

Ancak ABD, Çin'i uzmanların araştırmalarına müdahale etmek ve incelemeleri engellemekle suçluyor. Çin, ABD'nin yanı sıra Danimarka, İngiltere, Avustralya ve Japonya ile birlikte 13 ülkenin imza attığı bir açıklamayla da bilim insanlarının verilere ve numunelere erişimini engellemekle eleştirilmişti. Açıklamada, uzmanların hazırladığı raporda virüsün laboratuvar kaynaklı olduğu iddiasının "son derece ihtimal dışı" ifadesinin yer alması için de etkide bulunduğu öne sürülmüştü.

WHO uzmanları Wuhan'da hastaneler, araştırma enstitüleri ve yaban hayvan satışı yapılan Huanan pazarında incelemelerde bulunmuş, ilk tespit edilen Coronavirus vakalarından bazılarının bu pazardan kaynaklandığı ortaya çıkmış, ancak hepsinin kökeninin burası olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar