WSJ: Rusya ve ABD genelkurmay başkanları 'çatışmadan kaçınma' görüşmesi yaptı

WSJ: Rusya ve ABD genelkurmay başkanları 'çatışmadan kaçınma' görüşmesi yaptı
Milley’in, Avrupa'ya yaptığı şu anki ziyaretin asıl görevinin, ABD kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonraki olası üslenme yerleriyle ilgili olduğu belirtildi.

Foto: The Moscow Times


Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile ABD’li mevkidaşı Mark Milley’in Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldiklerini yazdı.

Haberde, "ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Finlandiya’nın başkentinde Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile bir araya geldi" ifadelerine yer verildi.

Associated Press (AP) ajansının aktardığı haberde ise ABD’li generalin basın sekreteri Albay Dave Butler, gazetecilere verdiği demeçte Gerasimov ve Milley’in orduların arasındaki çatışma durumları ortaya çıkma riskinin azaltılmasıyla ilgili konuları ele aldıklarını söyledi.

Butler, Helsinki'deki toplantının ‘(askeri çatışma) risklerini azaltmak ve çatışma durumlarını önlemenin yollarını bulmak için her iki ülkenin askeri yönetimi arasındaki iletişimi geliştirmeyi amaçlayan müzakerelerin devamı’ olduğunu kaydetti.

Müzakerelerin ‘Amerika ve müttefiklerinin, ABD ordusunun ve müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonra terörle mücadele yollarını aramaya yönelik çabalarının zemininde’ gerçekleştiğini belirten WSJ, ayrıca ABD ve Rusya’nın ‘geçmişte Suriye ve Karadeniz'de çatışmadan nasıl kaçınılacağını tartıştıklarını’ da hatırlattı.

Butler’e göre her iki taraf, görüşmenin detaylarını açıklamama konusunda mutabık kaldı.

ABD GENELKURMAY BAŞKANININ AVRUPA ZİYARETİNİN AMACI NE?

Bununla birlikte Associated Press, birkaç gün önce Milley’in, Avrupa'ya yaptığı şu anki ziyareti sırasında asıl görevinin Amerikan kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonraki olası üslenme yerleriyle ilgili konuları görüşmek olduğunu belirttiğini vurguluyor. Habere göre ABD’li komutan, Atina’daki toplantıda bu konuyu diğer NATO ülkelerinin komutanlarıyla ele aldı.

Sputnik’in aktardığı habere göre Washington, gereklilik durumunda Afganistan'da kendi askerleri olmadan Afganistan'daki ‘teröristlere’ saldırmak niyetinde olduğundan, son haftalarda ABD kuvvetlerinin üslenmesi konusunun önem kazandığına dikkat çeken AP, şu anda bu amaçla Basra Körfezi’ndeki Amerikan üslerinde bulunan uçak ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanmanın mümkün, fakat Afganistan’dan uzakta oldukları için pek kolay olmadığını vurguladı.

ÖZBEKİSTAN, KIRGIZİSTAN VEYA TACİKİSTAN’DA ÜSLENME

Haberde, "Bu nedenle ABD ve müttefikleri, Özbekistan, Kırgızistan veya Tacikistan gibi Afganistan'a yakın ülkelerle birliklerin üslenmesi, hava sahalarının kullanılması ve istihbarat paylaşımının arttırılması ile ilgili anlaşmalar yapmak istiyor" denilerek şunlar kaydedildi:

"ABD'nin veya müttefiklerinin bu bölgedeki varlığına yönelik bazı itirazları ortadan kaldırmaya ikna etmek amacıyla Rus tarafıyla müzakereler yapmak için gerçek anlamda imkan olup olmadığı belirsiz."

Öne Çıkanlar