Yandaş Kolin şirketinin suyunu kullandığı köylüler susuz kaldı

Yandaş Kolin şirketinin suyunu kullandığı köylüler susuz kaldı
Köylüler isyan etti: Deremiz mahvoldu. Beton kamyonları yıkanırken kullanılan su dereye karışıyor. Artık bu suyu ne hayvan içebilir ne de ürünlerde kullanılabilir.

Uşak’ta yüksek hızlı tren hattı inşaatını sürdüren Kolin şirketi Eşme’nin Güney Köyü’nde sulama göledindeki suyu kullandı, köylüyü susuz bıraktı. Köylü şantiyedeki patlamaların neden olduğu tozun ve susuzluğun ürünleri etkilediğini dile getirerek isyan etti. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, "Yatırıma karşı değiliz ama köylünün suyunu değil başka kaynakları kullanın" dedi.

Uşak'ta hızlı tren hattı inşaatını yürüten Kolin firması Eşme'nin Güney Köyü’nde üreticilerinin suyunu kullanması sonrası köylünün susuz kalması tepkilere neden oldu. Köylünün ürünlerini ve hayvanların sulamak için kullandığı göletteki suyu şantiyede kullanan firma, köylüyü susuz bıraktı. Sözcü’nün haberine göre isyan eden vatandaşlar şantiyedeki patlamaların ürünleri etkilediğini ayrıca firmanın gelişi güzel atıklarla doğayı kirlettiğini dile getirdi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım bölgede incelemede bulundu, firmadan üreticilerin suyunu kullanmamasını istedi.

KÖYLÜLER: SUYUMUZU KULLANDILAR, ÜRÜNLERE SU KALMADI

Mağdur olduklarını belirten Güney köylüleri patlamalar nedeniyle can güvenliklerinin de kalmadığını belirterek, şunları anlattı:

"Suyumuzu kullandılar ürünlere su kalmadı. Biz buradaki yatırıma karşı değiliz. Biz burada çiftçilik yapıyoruz bunun için suya ihtiyacımız var sadece bizim suyumuzu değil de başka alternatifleri değerlendirilmesini istiyoruz. Köyümüzde yaklaşık 300 tane koyunumuz, 100 tane büyükbaşımız var. Bu derelerden su içiyorlar."

‘DEREMİZ MAHVOLDU’

"Kolin şirketi önce bu beton kalıntılarını sağa sola dökmeye başladı. Biz oraya buraya dökmeyin bir çözüm bulun diyerek uyardık. Buldukları çözüm kalıntıları dereye dökmek oldu. Şimdi deremiz mahvoldu. Beton kamyonlarının yıkanırken kullanılan su artık dereye karışıyor. Artık bu suyu ne hayvan içebilir ne de ürünlerde kullanılabilir."

‘İŞ MAKİNELERİ YOLLARI ÇÖKERTTİ, ŞANTİYEDEKİ PATLAMALAR KÖYÜN HAVASINI DEĞİŞTİRDİ’

Bölgede inceleme yapan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise "Şirketin göledi kullanması susuzluk sorununa yol açtı. İş makineleri yolları çökertti. Artık çok kötü ve bakımsızlar. Şantiyedeki patlamalar köyün havasını değiştirdi, toz bulutları ürünlerin üzerine çöktü gelişimlerini engelledi" dedi.

‘KÖYLÜNÜN SUYUNU KULLANMAYIN’

"Tabi hızlı tren yapılmak zorunda bunun yapılmasını hepimiz istiyoruz" diyen Yalım, şunu ekledi:

"Ancak firma maalesef köylünün sulamada ihtiyacı olan suyu kullanıyor. Siz kendi işinizi görürken köylünün kendi ihtiyacı olan sulamada kullandığı ekimde kullandığı suyu tüketmeyin diyoruz."

Öne Çıkanlar