Yandaş medya elçiliklerin açıklamasını nasıl gördü?

Yandaş medya elçiliklerin açıklamasını nasıl gördü?
ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabı üzerinden yayımladığı açıklamayı diğer ülkelerin Büyükelçilikleri tarafından paylaşılması yandaş medya tarafından geri adım atma olarak yorumlandı.

10 Büyükelçi’nin Osman Kavala’nın serbest bırakılması için yaptığı çağrı üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisi gündem olmuştu. Bugün ABD Büyükelçiliği'nden yeni bir açıklama geldi.

ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımdan şu ifadelere yer verildi:

"ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.

In reponse to questions regarding the Statememnt of October 18, the Unidet States notes that it maintains compliance with Article 41 of the Vienna Convention on Diplomatic Relations."

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan paylaşımı diğer ülkelerin Büyükelçiliklerin Twitter hesapları tarafından retweet edildi.

‘GERİ ADIM ATTILAR’

Yandaş medya’da yapılan paylaşımlar Geri adım olarak değerlendirildi. Konu CNN TÜRK Canlı yayınında konuşuldu. Programa konuk olan Melik Yiğitel, "Bu çok net bir geri adım. Viyana Sözleşmesi’nin 41’Maddesine bağlı olduklarını söyleyerek geri adım attılar" ifadelerini kullandı.

Yiğitel konuşmasına şöyle devam etti:

"Diplomatik dil düz konuşma diline benzemez. Diplomatik dilde özür böyle dilenir. Çözümsüzlüğe sokmak değil bu açıklamayla kararı gözden geçireceklerini düşünüyorum. Bizi yanlış anladınız, bir duyarlılığımız ifade etmek istedik, iç işlerinize karışmak niyetinde değiliz. Sizin burada durumu aynı yol ve yöntemle düzeltmeniz gerekiyordu. Büyükelçiler bunu yapıyor şu anda. Türkiye gücünü gösterdi ve geri adım attırdı. Olay istenmeyen adama gitmez. Bu açıklamamlar normalleşmeye götürür durumu.."

DR. ERAY GÜÇLÜER: ‘YANLIŞ ANLADINIZ, İÇİŞLERİNİZE KARIŞMIYORUZ’ DİYORLAR

Programın bir diğer konuğu Dr. Eray Güçlüer ise şöyle değerlendirdi:

"Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesi o ülkenin, yani kabul eden ülkenin herhangi bir şekilde içişlerine karışılmayacağını ifade eder. Amerika üzerinden verilen mesajda şu söylenmek isteniyor ‘İçişlerine karışıklık gibi değerlendirilmesin’ diye algılansın deniyor. Dolayısıyla bu bir anlamda, Türkiye'nin tepkisine karşı bir savunma açıklaması. Şunu demediler, ‘Türkiye haksız’ demiyorlar. ‘Yanlış anladınız, içişlerinize karışmıyoruz’ diyorlar."

PROF. FERHAT PİRİNÇÇİ: TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA TARİHE GEÇECEK BİR DÖNEMEÇ

Türk dış politikası açısından önemli bir dönemeç olarak tarihe geçeceğini belirten Prof. Ferhat Pirinççi, "Kendi yarattıkları krizi kendileri düzeltmeye çalışıyorlar. Diplomasi tarihine geçecek bir durum olacaktı. Bu açıklama Türk diplomasisinin kararlılık ve caydırıcılığını kanıtlamış oldu" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar