Yandaş sendika: Üye olmayanlar da bize aidat ödesin

Yandaş sendika: Üye olmayanlar da bize aidat ödesin
Memur Sen Başkanı: Sendikalı olmadığı halde sendikanın gayretiyle kazanılan haklardan yararlanıyorlar.

Hükümete yakın olan Memur Sendikaları Konfedarasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, kendi üyesi olmayan memurların toplu sözleşmeden yararlanabilmesi için kendilerine "dayanışma aidatı" ödemesini istedi. Yalçın, daha önce de Kamu-Sen ve KESK’i toplusözleşme masasının dışında bırakmaya yönelik hamleler yapmıştı.

‘DAYANIŞMA’ ADI ALTINDA PARA İSTEDİ

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası’na göre, kamu çalışanları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde masada sendikaların heyet başkanlığını en fazla üyeye sahip konfederasyon yapıyor. Söz konusu özelliğe şu an sahip olan konfederasyon ise Memur-Sen.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, toplu sözleşme masasında yetkili ile yetkisizin aynı masada oturmasının ve sendika üyesi ile üye olmayanın aynı haklardan yararlanmasının adil olmadığını savunarak "dayanışma aidatının" yaşama geçirilmesini istedi. Dayanışma aidatının sendikacılığın olmazsa olmazı olduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti:

 "Biz o masada yeni kazanımlar elde etmek için mücadele verirken ‘sendika ne işe yarar?’ diyenler var. Sendikalı olmadığı halde sendikanın gayretiyle kazanılan haklardan yararlanmak adil değil. Bu yüzden önce dayanışma aidatı ödenmeli ve ‘sendika ne işe yarar’ın cevabı o zaman verilmeli."

YASALARA GÖRE BÖYLE BİR TALEP OLAMAZ

Ağustosta başlayacak yeni toplu sözleşme dönemi öncesi bu öneri tartışma yarattı. Çünkü memur toplu sözleşme mevzuatında "dayanışma aidatı" yok. Ayrıca dayanışma aidatının dünyada da çok kabul görmediğine dikkat çekiliyor. Ayrıca böylesi bir durumda diğer konfederasyonların da bir anlamı kalmayacağı belirtiliyor.

Son istatistiklere göre 2 milyon 473 bin 461 memurun olduğu Türkiye’de, Memur-Sen’in üye sayısı 1 milyon 10 bin 298. Diğer konfederasyonların üye sayısı ise 1 milyon 463 bin 163 kişi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar