Yandaşa 'öncelikli yayın' dönemi: 'Bedava reklam ve propaganda yolu açıldı'

Yandaşa 'öncelikli yayın' dönemi: 'Bedava reklam ve propaganda yolu açıldı'
RTÜK’ün kararına karşı çıkan CHP’li RTÜK üyesi Faruk Bildirici, ‘TV'lerde ücretsiz yayınlatılan iktidar propagandası ve bakanlık tanıtımlarının daha çok izlenmesi amaçlanıyor’ dedi.

CHP’nin Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Faruk Bildirici, Üst Kurul’un kamu spotlarına ilişkin hazırladığı yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. RTÜK’ün "Kamu spotu ve zorunlu yayın ifadelerinin izleyicide olumsuz algı oluşmasına sebebiyet verdiği" gerekçesiyle yaptığı değişiklik Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Üst Kurul’da oy çokluğuyla alınan karara karşı çıkan CHP’li Bildirici, hazırladığı muhalefet şerhinde değişikliğin sonuçlarını değerlendirdi.

‘KAMU SPOTLARI AMAÇ DIŞI İSTİSMAR EDİLECEK, YANDAŞA BEDAVA REKLAM YOLU AÇILDI’

Bildirici, "Bedava etkinlik tanıtımı 40-45 saniyelik bir spot filmi radyo ve televizyonlarda ücretli olarak yayımlatmanın maliyeti son derece büyüktür. Ama bu spotlar ücretsiz yayımlanıyor. Bu yüzden de RTÜK’e çok sayıda zorunlu yayın ve kamu spotu başvurusu yapılıyor; başvuruların büyük bölümü de bakanlıklardan geliyor. Son olarak Üst Kurul gündemine gelen Okçular Vakfı’nın hazırladığı Malazgirt zaferinin yıldönümüyle ilgili tanıtım filmi, kamu spotlarının amaç dışı kullanımına ve istismarına somut bir örnek oluşturdu. Üst Kurul, Okçular Vakfı’nın üç tanıtım filminin yayımlanmasına izin vererek iktidara yakın sivil toplum kuruluşlarının tüm reklam ve etkinliklerinin tanıtım faaliyetlerini radyo ve televizyon kanalları üzerinden bedava yapmalarının yolunu açmış oldu" dedi.

‘ÖLÇÜ KAÇTI’

Cumhuriyet’e konuşan Bildirici, değişikliğin ardından "zorunlu yayın" ifadesinin çıkarılacağını belirterek şunları söyledi: "Bu değişiklikle, kamu spotları ve zorunlu yayın spotları hazırlanmasında ölçünün kaçtığı, uyarıcı ve eğitici bilgi verilmediği için toplumda tepkiyle karşılandığı da kabul edilmiş oluyor. Buna rağmen spotların kötüye kullanımının önlenmesi yerine bu şekilde devamı kolaylaştırılmaya çalışılıyor. ‘Zorunlu yayın’ ifadesi hem yönetmelikte hem de yayınlanacak spotlardan kaldırılıyor ve bunlara ‘öncelikli yayın’ denilmek isteniyor. RTÜK yasasında ‘uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapmak zorundadır’ deniyor. Dolayısıyla ‘öncelikli yayın’ ifadesinin kullanılması halinde yönetmelikle yasanın ilgili maddesi ve diğer yasalar arasında çelişki doğacaktır. Yasalar değiştirilmeden yönetmelikteki bu ifade değiştirilemez."

Öne Çıkanlar