'Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm'

'Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm'
Koruköy'e asker denetiminde saman götüren S.D, "Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm. Temizlik işçileri boya, badana yapıyordu" dedi. ARTI GERÇEK –...

Koruköy'e asker denetiminde saman götüren S.D, "Yanmış evler, ölmüş hayvanlar gördüm. Temizlik işçileri boya, badana yapıyordu" dedi.

ARTI GERÇEK – Mardin'in Nusaybin'in Koruköy'üne 16 gün sonra asker kontrolünde kısmi yardımların yapılmasına izin verildi. İlçe Jandarma Karakolunda alınan izinle hayvanlara saman götüren S.D, yasaklı altındaki köyde gördüklerini anlattı.

Fotoğraf ve görüntü alınmaması şartıyla konuşan S.D., 15 kilometrelik yolda birçok arama noktasından geçtiği bilgisini verdi. Girişte kimliğine el konulduğunu ve çıkarken aldığını söyleyen S.D, 2 asker eşliğinde samanı indirdiklerini belirtti. S.D, şunları dile getirdi: "Köyden çıkış yok. Giren, çıkma şartıyla alınıyor. Hatta bizim köyden olmayan bir misafir ile Antalya’da çalıştığı işten izinli gelen bir kişinin çıkışına izin verilmiyor. Okula gidecek olanlara da izin vermiyorlar. Girişimde bulunan köylülere, askerler ‘bizim bir yetkimiz yok, bize emir gelirse bırakırız’ diyorlar."

‘UN VE PATATESİ SORDULAR’

Yandere köyünde askerler tarafından durdurulduklarını belirten S.D., "Gözaltına alınıp bırakılan Abdullah Doğan'ın yanına aldığı un ve patatesi gören askerler, ‘Bize sadece saman geleceği söylenmişti’ diye sordu. Sonra orada bulunan bir komutan Abdullah Doğan’ı tanıdığını söyleyerek izin verdiler" diye konuştu.

‘YOLDA ÖLMÜŞ HAYVANLAR GÖRDÜM’

Dihaber'e konuşan S.D, hala hayvanların ahırlardan dışarı çıkartılmasına izin verilmediğine dikkat çekerek, "Yolda ölmüş inek, keçi ve koyun yavruları gördüm. Köye götürülen veteriner evlere götürülmemiş. Sadece bir sefer yemek götürmüşler. O da imza ve fotoğraf karşılığında" dedi.

‘YAKILMIŞ EVE BAKMA DEDİLER’

İşkence görmüş fotoğrafları basına yansıyan ve hala hastanede (gözaltında) olan Abdi Aykut'un yanmış evine bakarken askerlerin kendisine, "Önünüze dönün, bakmayın" dediğini ifade eden S.D., köylülerden kısıtlı olarak duydukları bilgileri şöyle aktardı: "Köylüler iki üç gün silah seslerini duyduklarını söylediler. Hala karakol olarak kullanılan evler var. Behçet Koçhan, Abdullah Zengin, Hasan Bayhan'ın evini karakol olarak kullanıyor. Ali Gürgün'ün evi de yakılmış. Sabri Gürgün'ün evi ile Ali'nin evi bitişik olduğu için Sabri'nin bir ineği de ölmüş."

‘DÖNECEK KİŞİ KİM?’

Köyde birçok evin bahçesinin duvarının da yıkıldığını söyleyen S.D., "Duvarlarda yazılmış yazılar, boyanmıştı. Ne yazıldığı okunmuyordu. Nusaybin Belediyesi'nden getirilen temizlik işçileri çalışıyordu. Taziye evinin boyandığını söylediler" ifadelerini kullandı. Samanı indirdikten sonra askerler, "Dönecek kişi kim?" diye sorduğunu dile getiren S.D, "Benim dedim. Kimliğimi verdiler ve geri döndüm" dedi.

DOĞANLI KÖYÜ İÇİN SORU ÖNERGESİ 

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Doğanlı ve Kuyular köylerindeki yasakla ilgili soru önergesi verdi. 9 Şubat’ta başlayan ve 22 Şubat’ta genişletilen operasyonlar kapsamında Koruköy, Doğanlı ve Kuyular köylerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının hala devam ettiğini hatırlatan İrmez, tanıkların anlatımlarından köylerin abluka altında olduğu, bazı evlerin karargah olarak kullanıldığı, çocukların ve köylülerin tehdit ve işkenceye maruz kaldığını aktardı. "otugen_atsız-@kursadlar_" adlı bir Twitter hesabından yayılan bir videoyu hatırlatan İrmez, videoda Talatê köyü önünde konuşlanan bir takım asker ya da asker görünümlü kişilerin ellerinde megafonla köylülere tehdit ve hakaretlerde bulunduğunu belirtti.,

İrmez, Bakan Işık'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
– Talatê (Doğanlı) köyünde yapıldığı iddia edilen bu anons Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

– Bu anonsu yapan ve görüntülerden asker oldukları açıkça belli olan kişiler TSK bünyesinde mi çalışmaktadırlar? Bu kişiler kimdir?"

 

 

Öne Çıkanlar