Yargı: Akrabası KHK'lı diye olumsuz karar verilemez

Yargı: Akrabası KHK'lı diye olumsuz karar verilemez
Amcası ve halası KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksekokulu’na başlatılmayan öğrenci konuyu yargıya taşıdı. İstinaf öğrenciyi haklı buldu.

Milli Savunma Üniversitesi’ni kazanan bir öğrenci, amcası ve halası Bylock kullanıcısı oldukları ve KHK ile ihraç edildikleri gerekçesiyle okula başlatılmadı. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan öğrenci kararı yargıya taşıdı. İdare mahkemesi, üniversitenin kararını yerinde bulurken, istinaf mahkemesi ikinci derece akrabalarla ilgili karar verilemeyeceğine hükmederek öğrencinin okula dönüşünün yolunu açtı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Milli Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksekokulu’nu 2018 yılında kazanan A.K.’nin kaydı, fiziki yeterlilik testi ve sağlık raporu aşamalarını geçmesine rağmen güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması gerekçesiyle yapılmadı. Okula kabul edilmemesinin ardından A.K. süreci yargıya taşıdı. Güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek kaydın yapılmamasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirten Ankara 18’inci İdare Mahkemesi A.K.’nin başvurusunu reddetti. Öğrenci idare mahkemesinin kararını istinafa taşıdı.

OKULA ALINMAMA GEREKÇESİ OLARAK AMCA VE HALA GÖSTERİLDİ

A.K.’nin Milli Savunma Üniversitesi’ne kabul edilmemesine gerekçe olarak, "ciddi bir takım olumsuzlukları" olduğu ifade edilerek amcası ve halasının "KHK ile ihraç edilmeleri ve Bylock kullanıcısı olmaları" gösterildi.

Amcası ve halasının güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına gerekçe gösterilemeyeceğini belirten Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi, öğrencinin istinaf başvurusunu kabul etti ve idare mahkemesinin kararının kaldırılmasına hükmetti. Öte yandan mahkeme, Milli Savunma Üniversitesi’nin güvenlik soruşturması kararını da iptal etti ve öğrencinin okula geri dönüşünün önü açıldı.

"AMCA VE HALA YAKIN ÇEVRE OLARAK TANIMLANMIYOR"

Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi kararında, A.K. ile akrabaları arasında kurumun güvenliğini zedeleyecek ilişkinin bulunduğunun ortaya konulamadığını belirtti.

Milli Savunma Üniversitesi 2018 Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı, Askeri Öğrenci Temini Kılavuzunun Başvuru ve Giriş Koşulları ve  Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği’nde yakın çevre olarak başvuranların anne, baba, kardeş, eş, çocuk ve veli gibi unvanlara sahip kişilerin kastedildiğini  hatırlatan mahkeme amca ve halanın bu yakın çevrede yer almadığını belirtti. Mahkemenin kararında, "Bahse konu tespitlerin davacının herhangi bir terör örgütü ile irtibatını veya iltisakını ortaya koymadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.

Öne Çıkanlar