'Yargı süreci devam ederken Cebeci Stadyumu’nun koltukları söküldü'

'Yargı süreci devam ederken Cebeci Stadyumu’nun koltukları söküldü'
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’nın en eski statlarından Cebeci Stadyumu’nun koltuklarının söküldüğünü açıkladı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cebeci Stadyumu’nun alanına yapılması planlanan millet bahçesi ve cami projesiyle ilgili yargı süreci devam ederken stadın koltuklarının sökülmeye başladığını açıkladı. Tezcan, "Stadın yıkılarak yerine millet bahçesi ve cami kullanımlarının getirilmesi tüm bölgenin tüm tarihsel anlamını değiştirecektir" dedi.

Candan yaptığı yazılı açıklamada, şunları belirtti:

"Cebeci Stadyumu’nun yıkılarak, alanına millet bahçesi ve cami yapılmasına ilişkin planı yargıya taşımıştık. Buraya önce konut ticaret planı yaptılar iptal oldu sonra yurt planı yaptılar iptal oldu. En son olarak ise millet bahçesi ve cami planı yaptılar. Bu plana ilişkin dava sürecimiz devam ederken Cebeci Stadyumu bilinçli şekilde çöküntü alanı haline getirildi, şimdi de koltukları sökülüyor. Cebeci Stadyumu Ankara'nın kentsel hafıza ve mihenk taşlarından biridir. Cumhuriyetin planlama ve kentleşme politikalarının bellek ve simge mekanlarındandır. Cumhuriyet değerlerinin mekansallığına yönelik bu mekan hıncı Ankara’nın hafızasını kaybetmesine yönelik taammüden işlenmektedir.

‘MEKANSAL HAFIZA SIFIRLANIYOR’

"Cebeci Stadyumu planlanmış bir mekansal seri cinayetin kurbanlarından birisidir. Cebeci Stadyumu bir bütün olarak tüm parseli ve çevresiyle canlandırılarak korunması Ankara’nın akıl sağlığı için elzemdir. Bu yıkımlarla, mekansal hafızalarımız sıfırlanmak isteniyor. Telafisi imkansız zararlar verilmeden söz konusu planın yürütmesi durdurulmalı ve plan iptal edilmelidir."

Millet bahçesi ve cami kullanımlarının, tüm tarihsel anlamı değiştireceğine söyleyen Candan şunları kaydetti:

‘KAMU YARARINA VE PLANLAMA ESASLARINA DA AYKIRIDIR’

"Millet bahçesi bölgeyi kentin kimliksiz parçası haline getirecektir. Bölge ile birlikte akla gelen ilk kamusal mekânlardan birisidir. Stadın yıkılarak yerine millet bahçesi ve cami kullanımlarının getirilmesi tüm bölgenin tüm tarihsel anlamını değiştirecektir. Cebeci Stadyumu sadece Ankaralılar için değil müsabakalara gelen kişiler için de anı değeri taşıdığı açıktır. Antik çağlardan bu yana stadyumlar önemli kamusal mekanlar olarak iz bırakmışlardır. Cebeci Stadyumu, Cebeci bölgesinde kimlik ve simge değeri olan bir yapıdır. Özellikle planlama alanı çevresinde eski Ankara dokusu içinde kalmış birçok cami bulunmaktadır. Söz konusu plan bilimsel ve çevresel teknik etüt çalışması yapılmadan, gerekli kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınmadan parçacı olarak ele alınmış olup kamu yararına ve planlama esaslarına da aykırıdır"

Öne Çıkanlar