Yargıtay’dan emsal karar: Polis görüntü tutanağı hukuka aykırı delil

Yargıtay’dan emsal karar: Polis görüntü tutanağı hukuka aykırı delil
Yargıtay, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 2013’te yapılan protesto eyleminde katılan 37 öğrenci hakkında açılan davada verilen “polis görüntü tutanağı hukuka aykırı delil” kararını onadı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bulunan Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi Konferans Salonu’nda "Fetih Kutlaması" adı altında Bağımsız Fikir Kulübü olarak kendilerini nitelendiren öğrenciler tarafından 10 Mayıs 2013’te etkinlik düzenledi. Etkinliğe yönelik tepkisini dile getirmek üzere Konferans Salonu’nun önünde bir araya gelen Kürt ve sosyalist öğrencilere, polis biber gazı ve copla müdahale de bulundu.

Gözaltına alınan 37 öğrenci hakkında, "kamu malına zarar vermek", "görevi yaptırmamak için direnmek" ve "toplantı ve gösteri kanuna muhalefet etmek" iddialarıyla 31 Kasım 2013’te iddianame hazırlandı. Öğrenciler hakkında şikayetçi olan üniversite yönetimi de davaya müdahil oldu.

MAHKEME: HERKES ÖNCEDEN İZİN ALMAKSIZIN TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEYEBİLİR

Bakırköy 21’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde iddianamenin kabulüyle açılan davada, suç delili olarak polisin ve üniversite güvenlik görevlilerinin görüntü tutanağı delil olarak sunuldu. Söz konusu davada Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Hüseyin Boğatekin’in de yer aldığı çok sayıda avukat, söz konusu görüntülerin delil olamayacağı yönünde itirazda bulundu.

Mahkeme, yargılamanın sonucunda beraat kararı verdi. Mahkeme, beraat kararına ilişkin 17 Kasım 2015’te hazırladığı gerekçeli kararında, yapılan yargılama, toplanan deliler, öğrencilerin savunmaları, şikayet dilekçesinin yan sıra polis tarafından tanzim edilen tutanak, olaya ilişkin tutanaklar, CD izleme tutanağına dikkati çekerek, "Herkes önceden izin almaksızın bu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" dedi.

LEHTE OLAN HUSUSLARA YER VERİLMEDİ

Kararında "Çözümlenmesi gereken sorun; olaya ilişkin olarak dosyaya sunulan kamera kayıtlarının hukuka uygun delil niteliğinde olup olmadıkları, sanıkların kendilerine yüklenen her bir eylem ile ilgili sorumluluklarının ve bu sorumluluğu doğuran delillerin neler olduğunun tespiti, elde edilen ve dosyaya sunulan delillerin mahkumiyet kararı vermek için yeterli olup olmadığının belirlenmesidir" ifadelerine yer veren mahkeme, iddianamede lehte olması gereken hususların yer almadığını belirterek, CMK’nin 170/3 maddesinin gerekli hususlarının sadece yargılanan kişinin aleyhine olduğunu, bu durumun lehte olan hususları da içermesi gerektiğinin altını çizdi. 

'HANGİ SANIĞIN HANGİ EYLEMİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ TESPİTİ YOK'

Beraat kararına birçok Yargıtay kararını referans gösteren mahkeme, "Yasal düzenlemeler ile Yargıtay kararları kapsamında, dava dosyasında bulunan tüm deliller incelendiğinde; sanıkların içinde bulunduğu iddia edilen bir grup öğrencinin yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyerek dağılın ihtarına rağmen dağılmamaları, görevli memura birden fazla kişi ile silahla yada var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güç ile direnmeleri ve üniversite kampüs alanında bulunan bilboard panolarının ve öğrenim binalarının camlarını kırarak zarar verdikleri iddiasıyla kamu davasının açılmış olduğu, olaya ilişkin olarak polis tarafından tanzim edilen tutanakta hangi sanığın hangi eylemi gerçekleştirdiklerine ilişkin herhangi bir tespit ve belirleme bulunmadığını" değerlendirmesine yer verdi. 

EMİRSİZ GÖRÜNTÜ KAYDI YAPILDIĞI TESPİTİ

İddianamede genelleme yapıldığına ve tüm öğrencilerin suçlandığına vurgu yapan mahkeme, şu ifadelere yer verdi:

"Tutanakta 50 kişilik olduğu bildirilen grup içerisinde somut olarak sanıkların bulunduğuna ilişkin soyut nitelik taşıyan değerlendirme dışında herhangi bir delil bulunmadığı, sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin olarak, ne şekilde temin edildiği belirlenemeyen kamera CD’sinin çıktılarının gösterilmiş olduğu, eyleme ilişkin görüntülerden elde edilen fotoğraflarda sanıkların numaralandırılarak, bir kısım sanıkların ellerinde taş bulunduğu, bazı sanıkların yüzlerini kapattıkları, bazılarının ellerinde sopa olduğunun tespit edildiği, grubun birlikte hareket ederek görevli çevik kuvvet ekibine taş vb. materyaller atarak direndiklerinin iddia edildiği, sanıkların tamamının farklı gerekçeler ile suçlamaları kabul etmedikleri, olaya ilişkin görüntülerin bulunduğu CD ile ilgili mahkeme tarafından verilmiş herhangi bir karar ve cumhuriyet savcılığı tarafından verilen herhangi bir emir bulunmadığı.  

HUKUKA AYKIRI KABUL EDİLDİ

Bulunsa dahi sanıkların üzerine atılı eylemlerin CMK 140 maddede sayılı katalog suçlardan olmaması nedeni ile delil olarak kabul edilemeyeceği, bu nedenle sanıkların kaydedilen ve daha sonra tutanağa bağlanan görüntü ve fotoğraflarına ilişkin delilin hukuka aykırı yöntemler ile elde edildiğinin kabulünün gerekeceği anlaşılmaktadır. Bu delilin hukuka aykırı olduğunun kabulünden sonra dosyada mevcut diğer deliller doğrultusunda sanıklar hakkında mahkumiyet kararı verilip verilemeyeceği noktasında ise, polis tarafından tanzim edilen tutanakta ve bu tutanağa dayanılarak hazırlanan iddianamede sanıkların eylemlerinin somut olarak belirlenmediği, hangi sanığın hangi fiil ve eylemi ile atılı suçlardan hangisini işlediklerine yönelik delil ve tespit bulunmadığı, olaya ilişkin tanzim edilen tutanakta genel bir öğrenci grubundan bahsedilip, grup içerisinde bulunan kişilerin eylemlerinin ne olduğuna, ayrıca sanıkların bu grup içinde olup grupla birlikte hareket ettiklerine ilişkin savunmalar aksine sanıkların cezalandırılmalarına yetecek her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delile de yer verilmediği anlaşıldığından sanıkların üzerlerine atılı tüm eylemlerden ayrı ayrı beraatlerine karar vermek gerekmiştir."

YARGITAY'A TAŞINAN BERAATLER ONANDI

Yerel mahkemenin tüm öğrenciler hakkında verdiği beraat kararı, Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 2’inci Ceza Dairesi, "Görevi yaptırmamak için direnmek" ile "Toplantı ve gösteri kanununa muhalefet etmek" ve "Kamu malına zarar vermek" iddiaları dosyayı değerlendirerek, 13 Aralık 2021’de kararını verdi. Yargıtay, yapılan duruşmalara, toplanan delillere, gerekçeye ve hakimin kanaat ile takdirine işaret ederek, verilen beraat kararını oy birliğiyle onadı. (MA)

Öne Çıkanlar