Yargıtay'dan 'evliyken evden kaçtı' indirimi

Yargıtay'dan 'evliyken evden kaçtı' indirimi
Eşinden kaçarak İstanbul'da başkasıyla evlenen Pervin Hamak'ın öldürülmesi davasında Yargıtay, 'Cinayet töre saikiyle işlenmedi. Pervin Hamak evden kaçtı' diyerek ceza indirimi istedi.

İstanbul Başakşehir’de eşiyle birlikte yaşayan 35 yaşındaki Pervin Hamak, 2008 yılının Aralık ayında silahla vurularak öldürüldü. Hamak’ı öldürenler bulunamamışken bir anda 3 kişi tutuklandı. Yerel mahkeme, Hamak’ın eski eşi Mehmet Emin Yaba, oğlu Kadir Yaba ve tetikçi olduğu düşünülen Osman Karaçoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Yargıtay ise bu cezaları bozarak yeniden yargılama yönünde karar verdi. Yargıtay'ın bozma gerekçesi ise Hamak'ın evliyken evden kaçması ve cinayetin 'töre saikiyle gerçekleşmediği' oldu. 

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, Hamak cinayetinde 3 kişi ceza alsa bile birçok soru işareti de yanıt bekliyor.

KİRALIK KATİLİN PARASINI ÖDEMEK İÇİN EVLERİNİ SATTILAR

Jandarmanın ekspertiz raporunda Hamak'ı öldüren atışın uzak mesafeden gerçekleştirildiği belirtildi. Ancak uzun bir süre katilin kim olduğu tespit edilmedi, cinayette kimlerin rolü olduğu yönünde net bilgilere ulaşılamadı. Olayla ilgili Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2011 tarihli yetkisizlik kararı ile faillerin yakalanması yönünde cinayet büro amirliğine yazı yazıldı ve dosya faili meçhul kaldı.

Ancak 2014’te ortaya çıkan telefon dinlemeleri her şeyi değiştirdi. Bu kayıtlara göre, Mahmut Hamak, Mehmet Emin Yaba’nın kızı Berivan’la yaptığı telefon görüşmesinde, bu olayı Mehmet Emin Yaba ve ağabeyi Kadir Yaba’nın birlikte planladıklarını, Kadir Yaba’nın para karşılığı bir arkadaşını kiraladığını ve parayı ödemek için Mehmet Emin Yaba'nın Hilvan’daki dairesini sattığını söylüyordu.

Bu gelişmenin ardından haklarında ek kovuşturmaya kararı verilen şüpheliler Mehmet Emin Yaba ve oğlu Kadir Yaba’nın yeni deliller elde edilmesi halinde mahkeme tarafından soruşturmaya dahil edilmelerinin mümkün olduğu kararı verildi. Küçükçekmece 4. Sulh Ceza Mahkemesi de olaydan 5 yıl sonra iletişim tespiti kararı aldı.

ÖNCE KATİL DİYE TEŞHİS ETTİ, SONRA 'VİCDANEN RAHAT DEĞİLİM' DİYE VAZGEÇTİ

Mahmut Hamak, Büyükçekmece Savcılığı’na verdiği ifadede fotoğrafların kendisine gösterilmesi halinde söz konusu kişileri tespit edeceğini söyledi. Hamak’a Cinayet Büro Amirliği’nde 6 adet fotoğraf gösterildi. Hamak 5 numaralı resmin olay gecesi başında siyah şapka bulunan Osman Karaçoban'a ait olduğunu söyledi.

Mahmut Hamak bu tespitten kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe gönderdi. Dilekçede, "Ateş edenin başında şapka vardı. Yüzü açıktı ancak hafiften sakalları vardı. Daha sonra düşündüğümde bu şahsın Osman olmayabileceğini düşündüm. Vicdanen rahat değilim…" dedi.

Osman Karaçoban ise verdiği ifadede cinayeti kendisinin işlemediğini söyleyerek Kadir Yaba’nın daha önce defalarca kendisine, ‘Annemi öldüreceğim, namusumuzu temizleyeceğim’ dediğini belirtti ve Yaba’yla telefon görüşmesini şöyle anlattı: "Boğaz Köprüsü'nde çalışıyordum. Simit, su, KGS gibi malzeme satıyordum. Kadir beni telefonla aradı, yanıma geldi. KGS var mı, Bursa’ya gideceğiz’ dedi. Ben de var dedim ve köprüden geçirene kadar sohbet ettik. Bana, ‘Ben annemi hallettim, bu işi bitirdim…' dedi."

Karaçoban’ın İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nin kayıtlarında yer alan engelli sağlık raporu da avukatları tarafından mahkemeye sunuldu. Rapora göre Karaçoban’ın sağ el 1'nci ve 2'nci  parmağının eklemden ampute olduğu belirtilirken olayı gerçekleştirme ihtimalinin zayıf olduğu ifade edildi.

YEREL MAHKEME: TÖRE SAİKİYLE CİNAYET İŞLENDİ

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mahmut Hamak’ın, "Vicdanım rahat değil" dediği dilekçeyi 'sanıkları suçtan kurtarmaya yönelik' olarak değerlendirdi. Mahkeme ayrıca, Pervin Hamak’ın evliyken Hilvan’daki evden kaçmasının Mehmet Emin Yaba ve Kadir Yaba yönünden haksız tahrike neden olmayacağının altını çizdi. Kararda, Pervin Hamak'ın eski eşinden eziyet gördüğü gerekçesiyle evden ayrıldığı belirtildi. Ayrıca mahkeme, cinayetin töre saikiyle gerçekleştiği yönünde hüküm bildirdi, tüm delillerle birlikte Osman Karaçoban, Kadir Yaba ve Mehmet Emin Yaba’ya 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

YARGITAY: TÖRE SAİKİ DEĞİL, EVLİYKEN KAÇTI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği ‘töre saikiyle öldürme’ yönündeki hükmü doğru bulmadı. Daire, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğünde yer alan ‘töre’ kelimesinin anlamına işaret ederek, "Bir davranışın töreden kaynakladığını söyleyebilmek için bu davranışın bir toplulukta genel olarak benimsenmiş, yerleşmiş yaşam biçimlerinden veya değer yargılarından kaynaklanmasının gerekli olduğu" şeklinde değerlendirmede bulundu. 1. Ceza Dairesi, cinayetin "töre saikiyle işlenmediğini", sanıklara kasten öldürme suçundan mahkumiyet kurulmasını istedi.

Ayrıca Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hamak’ın oğlu ve eski eşi için haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını istedi. Daire, indirim sebebi olarak ise Pervin Hamak’ın evliyken ‘gönül ilişkisi’ kurup Mahmut Hamak’a kaçmasını gösterdi.

Öne Çıkanlar