Yarı çıplak kadın sporculara 7 saatlik şiddet Meclis gündeminde: Bu ödül teşvik değil midir?

Yarı çıplak kadın sporculara 7 saatlik şiddet Meclis gündeminde: Bu ödül teşvik değil midir?
3 kadın sporcuya şiddet uygulayan ve mahkemesi devam ederken 'En iyi teknik direktör' ödülüne layık görülen Efe Mehmet Aydın için HDP Milletvekili Hüda Kaya Meclis'e soru önergesi verdi.

Emre CAKA


ARTI GERÇEK- Antrenör Efe Mehmet Aydın'ın üç kadın sporcuya yönelik şiddet mahkemesi devam ederken 'En iyi teknik direktör' ödülünü alması Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Hüda Kaya, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na konuya ilişkin 8 maddelik soru önergesi sundu.

Efe Mehmet Aydın’ın, 18 Nisan 2019 tarihinde oynanan Fatih Vatanspor-Fomget Gençlikspor maçının ardından iki sporcuya şiddet uyguladığı alınan darp raporlarıyla belgelendi. Karşılaşmadan sonra iki sporcu, Efe Mehmet Aydın hakkında, kendilerine yarı çıplak bir vaziyette yedi saat boyunca şiddete maruz bıraktığını belirterek suç duyurusunda bulundu.

Yaşanan şiddet olaylarının ardından, şiddete maruz kalan kadın Sporcular Artı Gerçek'e açıklamalarda bulundular. Antrenör Aydın'ın kendilerine özür mesajı dahi atarak yaptıklarını kabul ettiğini belirten kadınlar ödül için ise, "'İyi ki ödül almış' diyoruz, artık tüm Türkiye biliyor!" ifadelerini kullanmışlardı.  

HÜDA KAYA MECLİS'E TAŞIDI

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Hüda Kaya, haberimizin ardından Meclis'te Gençlik ve Spor Bakanlığına soru önergesi sundu. 

Antrenöre ödül verilmesi için, "Anlaşılır gibi değildir" denilen soru önergesinde, "Kadına şiddet davası mahkemede devam ediyorken, erkek bir teknik direktörün bu şekilde ödüllendirilmesi, kadına şiddeti teşvik etmek değil midir?" ifadeleri yer aldı. 

Hüda Kaya'nın sunduğu soru önergesi şu şekilde: 

1. Turkcell Kadın Futbol Ligi'ni şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş’ın hocası Hatice Bahar Özgüvenç’in ödülü alamamasının sebepleri nelerdir?

2. TFF tarafından 60 gün hak mahrumiyeti cezası aldığı bilinen ve kadına şiddet davası mahkemede halen devam etmesine rağmen Efe Mehmet Aydın’ın "En iyi teknik direktor" ödülü alabilmesinin kriterleri neler olmuştur?
 
3.  Medyada yer alan haberlerin şiddeti en çok beslediği şu günlerde kadına şiddet davası mahkemede devam ediyorken, erkek bir teknik direktörün bu şekilde ödüllendirilmesi, kadına şiddeti teşvik etmek değil midir?

4. Kadına şiddet davası mahkemede devam eden bir teknik direktöre ödül verilmesinden dolayı rahatsızlık duydunuz mu?

5. Kadına şiddet davası mahkemede devam eden bir teknik direktörün bu şekilde itibarlandırılması kadına şiddet uygulamalarını daha da cesaretlendireceği dil düşüncesine katılıyor musunuz?

6. Spor etik kurallarına uymayarak, kadına yönelik şiddette etkin mücadele ve kadınları hedef alan bu hadiselerle ilgili Bakanlığımızın şiddeti pekiştirecek ve körükleyecek ödüllendirmelerin karşısında bir açıklaması olacak mı?

7. Gençlik ve Spor bakanı olarak, kadına şiddeti tescillendiği halde ödüllendirilmesinde sakınca görülmeyen Efe Mehmet Aydın’ın şiddetine maruz kalan kadın sporcular ile iletişime geçtiniz mi?

8. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın şiddete maruz kalan kadın sporcularla ilgili bir çalışması mevcut mudur?
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar