Yarış pisti yapımına karşı yurttaşlar ayakta

Yarış pisti yapımına karşı yurttaşlar ayakta
'Buralarda yaşayanlar çıkacak motor gürültüsünden ve egzoz kirliliğinden rahatsız olacaklar.'

ARTI GERÇEK - İzmir'in Güzelbahçe ilçesi, Yelki mahallesinde verimli tarım toprağı olan 52 bin metrekarelik alanda Go-Kart, drift ve diğer gürültülü motor sporları için bir yarış pisti yapımına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayıyla başlandı.

İzmir Karting Kulübü, Özgörkey, CMS, Bravo Tekstil, Folkart ve Roberto Ragusin sponsorluğunda sürdürülen projeye çevrede yaşayan yurttaşlarla birlikte Yelki Gençliği ve Çevreyi Koruma Kültür Derneği (YELÇEVKO), EGEÇEP ve Güzelbahçe Kültür ve Çevre Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) de karşı çıktıklarını açıkladı. 

Tüm Türkiye'yi duyarlılık ve dayanışmaya çağıran bir video da hazırlayan yaşam savunucularının ortak açıklamasında; "Bir özel sektör kuruluşunun başvurusu ile tesise onay vermiş olan kurumlar insan kulağı için zararlı olan 90-100 desibel gürültü düzeyinde bir yerleşim yerinde yaşamanın eko sistemin tahribinin etkilerini hesaba katmakta mıdır?" denilerek şu görüşlere yer verildi:

"Yelki Mahallesi yıllardır doğası, sakinliği ve temiz havasıyla bilinen bir yerleşim yeridir. Bu bölge doğal SİT alanı olduğu gibi, başta tarihi zeytin ağaçları olmak üzere çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiği, çiçek seralarının bulunduğu ve hayvancılık yapılan bir bölgedir. Pistin yaratacağı hava ve gürültü kirliliği bitkisel ürünlerde kirlilik yanında hayvanlarda korku ve strese sebep olması nedeniyle kalite ve verim düşmesine sebep olacaktır. Daha da önemlisi ekosistem çökecektir. Piste yakın çevrede fazla sayıda resmi ve özel okul, huzurevleri ve siteler bulunmaktadır. Buralarda yaşayanlar çıkacak motor gürültüsünden ve egzoz kirliliğinden rahatsız olacaklardır. Tesise ön onay vermiş olan kurumlar insan kulağı için zararlı olan 90-100 desibel gürültü düzeyinde bir yerleşim yerinde oturmanın etkilerini hesaba katmakta mıdır?

Hali hazırda Çeşme otobanı yanında Go-Kart pisti varken, yerleşim yerlerine bu denli yakın (en yakın siteye 150, Yelki'ye 600 metre mesafede) bir pistin yapımında ısrar edilmemelidir."

 

Öne Çıkanlar