YAŞ yaklaştıkça 'darbe' söylentileri arttı

YAŞ yaklaştıkça 'darbe' söylentileri arttı
Gülen, 15 Temmuz'daki darbe girişimini 'ulusalcılar' yaptı diyor, yandaş 'yeni darbeyi ulusalcılar yapabilir' diyor. 'Suikast' sosuyla da süslüyor.

HABER MERKEZİ- CHP lideri Kılıçdaroğlu, darbe girişimini 'ulusalcılar, milliyetçiler, Kemalistler' yaptı diyen Gülen'e dün 'densiz' dedi:

"Bir densiz kalkmış, '15 Temmuz'u Atatürkçüler, ulusalcılar yapmış' diyor bu densiz. Bir ipte iki cambaz durmaz. Biri düştü. O da düşecek, göreceksiniz."

Bu kadarla da yetinmedi Kılıçdaroğlu ve Cemaat'in AKP eliyle devlete nasıl yerleştiğini anlattı:

"Vali istediniz vali verdiler. General istiyoruz dediniz,169 general verdiler. Rektör, okul, dershane verdiler. Devletin en büyük ihalelerini size verdiler. Siz daha da ileri gittiniz. Kozmik odayı bile size verdiler. Kozmik odayı bir terör örgütüne vermek ihanettir. İhanet edenler de iktidardadır."

İşte bu sözler yandaşı rahatsız etmiş olmalı ki bugün bir manşet atmış:

"Yeni darbeyi ulusalcılar yapabilir."

Türkiye gazetesi yazarlarından Nuri Elibol, "güvenlik birimlerinin sistem uyarısı" yaptığını öne sürmüş ve kim oldukları belirsiz güvenlik birimlerinin 'uyarılarını' döktürmüş.

Elibol, "YAŞ’ta tasfiye edilmekten korkan FETÖ’cülerin Akar Paşayı etkilemesi ya da yönlendirmesi neredeyse imkânsızdı. Bu nedenle ordu içindeki FETÖ’cülere son çare olarak darbe yapmak kalmıştı" diyor ve bir ara başlık atıyor yazısına...

"SİYASİ SUİKASTLER..."

Onun diliyle devam edelim, "yanlış okumadınız", Elibol, 'ikinci bir darbe olur mu' sorusunun cevabının bu satırlarda yer aldığını iddia ediyor ve konuştuğu 'kaynakların' bu konuda söylediklerini yazıyor:

"FETÖ’nün asker içindeki hareket kabiliyetini kaybettiğini ifade eden kaynaklarım, 'Komuta ve birlik komutanlık kademelerinde hiçbir adamları kalmadı. Bir darbenin gerçekleşebilmesi için komuta kademesinde ve birlik komutanı seviyesinde adamların olması lazım. Bu haliyle bir darbe yapmaları mümkün değil ancak siyasi suikastlara kalkışabilirler. Bu nedenle atanan birlik komutanlarının ince elenip sık dokunması gerekiyor' uyarısını yapıyor."

Devam ediyor Elibol ve manşete attıkları başlığa geliyor:

"FETÖ’cüler TSK içinde yeni bir darbeye kalkışmasının imkân ve kabiliyeti ortadan kaldırıldığına göre ‘Türkiye’de gelecekte yeni bir darbe tehlikesi var mı’ sorusuna kaynaklarım eminim beni şaşırttığı kadar siz değerli okuyucularımı da şaşırtacak şu cevabı verdiler: 'FETÖ’cülerin TSK içinde yapılanmalarını engelleyemeyen, darbe hazırlıklarını tespit edip tedbir alınmasını sağlayamayan bir sistem zafiyeti söz konusu. Eğer bu sistem zafiyeti giderilmezse ve sivil asker ilişkilerini Batı normlarına taşıyacak reformlar ve hukuki düzenlemeler yapılamazsa bir buçuk iki yıl içinde ordudaki Ulusalcılar yeni bir darbeye kalkışabilir. Küresel aktörlerin ve Türkiye karşıtlarının ordu içerisinde darbe yaptıracak birilerini her zaman bulma imkânları vardır. Bu işe engel olmanın yolu kişilere değil sisteme endeksli önleyici tedbirlerin alınmasıdır."

Bu uyarıyı dikkate alırsak kanaatim odur ki 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bu reformların ve hukuki düzenlemelerin hızla yapılması kaçınılmazdır."

YAŞ PLANI HAZIRLIĞI

Aslında bütün bunları şöyle okumak lazım. 31 Ağustos'ta yapılacak Yüksek Askeri Şura'daki (YAŞ) yeni tasfiye ya da atamaların alt yapısını oluşturma çabası. Onu da Elibol'un sözlerinden anlayabiliriz. Ne diyor Elibol, TSK'nin komuta kademesinde 'FETÖ'cü kalmaması için çok sıkı bir çalışma yapıldığını anlatırken:

"Halen bu çalışmalara büyük bir titizlilikle devam ediliyor. Yeni YAŞ'ta ve atama kararnamesinde bunun etkilerini görürüz."

Yeni komuta kademesini istedikleri gibi belirlemek için işin içine CHP'yi katıp, 'yeni darbe' korkusu salıp, 'siyasi suikast' sosuyla süsleyip yeni kavgalarının, tartışmalarının ya da planlarının alt yapısını oluşturma telaşı...

Öne Çıkanlar