Rektörden Yaşayan Diller Enstitüsü için açıklama

Rektörden Yaşayan Diller Enstitüsü için açıklama
'Kapatma söz konusu değil, YÖK'ün tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı bulunuyor.'

Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, 'çözüm süreci'nde kurulan 'Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kapatma kararı aldığı iddia edildi. Kararın 7 'hayır' oyuna karşı 17 'evet' oyu ile alındığı ve Senatonun kararı YÖK'e gönderdiği belirtilirken, Artuklu Üniversitesi rektöründen de açıklama geldi.

İlk kurulduğunda Kürt Dili ve Kültürü anabilim dalı bulunan enstitüye daha sonra Süryani Dili ve Kültürü ile Arap Dili ve Kültürü anabilim dalları da eklenmiş, bugüne kadar 70'i tezli, 699'u ise tezsiz yüksek lisans çalışması yapılmıştı.

Kürt yazar ve akademisyen Selim Temo kararı sosyal medya hesabından duyurarak, tepki gösterdi.

Temo mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu, Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kapatma kararı alıp (17 kabul-7 ret) YÖK'e gönderdi. 'Kürt kökenli' ve Eliaçık'ın deyimiyle 'IŞİD kafalı' rektör ve yönetimin Kürtçe düşmanlığı bitmek bilmiyor!"

REKTÖRDEN AÇIKLAMA

Artuklu Üniversitesi Senatosu'nun Yaşayan Diller Enstitüsü'nün kapatılmasına karar verdiği haberleri üzerine Rektör Ahmet Ağırakça'dan açıklama geldi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu’nun Kürtçe, Süryanice ve Arapça eğitim veren Yaşayan Diller Enstitüsü'nün kapatılmasına karar verdiği yönündeki haberlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Rektör Ahmet Ağırakça, enstitünün kapatılmadığını, YÖK'ün tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı aldığını söyledi.

Ağırakça, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Bir kısım sosyal medya da kulaktan duyma dur bir haber yaydılar çok ayıp böyle bir kapatma kararı kesinlikle söz konusu değil. Haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece YÖK'ün tüm enstitüleri bir çatı altında toplama kararı bulunuyor. Enstitüyü kapatma söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

 

'KAPATILMA GÜNDEME GELMEMİŞTİ'

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı bir öğretim görevlisi ise kapatma kararını haberlerden duyduklarını belirterek, "Bize söylenen tasarrufa gidilmesi kapsamında bazı enstitülerin birleştirilmesiydi. Kapatılma hiçbir şekilde gündeme gelmemişti. Ancak nasıl böyle bir karar alındı henüz detaylarını bilmiyoruz. Bizimle bu yönde bir paylaşımları olmamıştı. Ancak haberlerden okuduğumuz kadarı ile kapatılması kararı alınmış durumda. Bu karar bu şekilde alındı ise bu Rektör beyin kendi inisiyatifi ile sunmuş olduğu bir öneridir. Senato da zaten gelen öneriye onay vermekle yetinmiştir. Ama bizim enstitünün kapatılmasına onayımız yoktur" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar