Yassıada teklifi kabul edildi, yargılananların varislerine tazminat hakkı doğdu

Yassıada teklifi kabul edildi, yargılananların varislerine tazminat hakkı doğdu
Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yassıada teklifi Meclis’te oybirliği ile kabul edildi. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen teklif ile; 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra, Yüksek Adalet Divanı'nın verdiği tüm kararlar hükümsüz hale getiriliyor. Ayrıca Yassıada'da yargılananlara ya da varislerine tazminat hakkı doğacak.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını taşıyan 2 maddelik yasa teklifi ile 27 Mayıs 1960 tarihinde icra edilen darbenin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve "Yassıada yargılamaları" olarak bilinen kararlar yok sayılacak.

Teklif ile Yüksek Adalet Divanı'nın kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırılması amaçlanıyor.

Teklif ile ayrıca yeni bir dava yolu öngörülerek, Yüksek Adalet Divanı'nın kuruluşuna ve yetkilerine ilişkin kanun hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte hükümsüz hale gelen kararlardan kaynaklanan zararların tazminine imkan sağlanıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar