Yavru ayıyı katletmişti, gözaltına alındı

Yavru ayıyı katletmişti, gözaltına alındı
Tanju Çakmak'a, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü tarafından 27.777 TL İdari para cezasına çarptırıldı.

Artvin'de yavrı ayıyı tüfekle vurduktan sonra köpeklerini saldırtan Tanju Çakmak'ın gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiye 27 bin lira ceza kesildiği belirtildi.

Birgün'den Seda Balmumcu'nun haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Dersim’de dağ keçilerinin katledilmesi için avcılık ihalesi açması gündemdeyken, Artvin'in Arhavi ilçesinde çıktığı avda yavru ayıyı tüfekle vuran ve can çekişirken üzerine köpekleri salan Tanju Çakmak isimli kişinin paylaştığı görüntüler sosyal medyanın gündemine oturdu. Görüntüler üzerine HAYTAP tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Çakmak, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

İki köpeği can çekişen yavru ayının üzerine salan avcılar bu anları kahkahalar atarak videoya kaydetti ve sosyal medyada paylaştı. Tepki çeken görüntüler üzerine Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Arhavi savcılığına suç duyurusunda bulundu.

HAYTAP Başkanı Ahmet Kamil Şenpolat, Kara Avcılığı Kanunu’na göre ayı vurmanın suç olduğunu söyleyerek, "Ayı öldürmek, kedi ve köpek gibi kabahatler kanuna girmiyor, suç teşkil ediyor. Bu yüzden bunu yapan kişilerin kimliklerini tespit ettik, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Verilecek cezanın avcılık dünyasında emsal olmasını istiyoruz, ertelemesiz hapis cezası alması gerekiyor. Koca Türkiye'ye bir yavru ayıyı mı sığdıramadılar?" dedi.

Önceki gün Merkez Av Komisyonu’nun toplandığını belirten Ahmet Kamil Şenpolat, "Toplantıda hangi hayvanın ne kadar öldürülebileceği konuşuluyor. Doğa ve hayvan hakları savunucularının da o komisyonda yer alması gerekiyor" diye konuştu. Şenpolat, bakanlığın hayvanların, hayvan hakları savunucularının yanında olması gerekirken katliamın önünü açan ihaleler yaptığını ifade ederek, "Haftalardır avcılığa karşı kamuoyu oluşturmaya çalışıyorken maalesef yaşanan son olay da haklılığımızı bir kez daha gösterdi" dedi.

GÖZALTINA ALINDI

Harekete geçen jandarma ekipleri, Tanju Çakmak'ı gözaltına aldı. Hakkında hayvana işkence ve eziyet suçundan soruşturma başlatılan Çakmak, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü tarafından da 27.777 TL İdari para cezasına çarptırıldı.

Artvin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada Arhavi ilçesinde tüfekle vurduğu ayı yavrusunu köpeklere saldırtan şahıs kısa sürede jandarma ekiplerince yakalanarak hakkında adli ve idari işlemler başlatılmıştır denildi.

Öne Çıkanlar