Halk ozanı Şahsenem Akkaş toprağa verildi

Halk ozanı Şahsenem Akkaş toprağa verildi
Halk ozanı Şahsenem Akkaş'ın cenazesi, İstanbul’da düzenlenen törenin ardından getirildiği Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Küçükköy Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi.

Halk ozanı Şahsenem Bacı (Akkaş), nefes darlığına bağlı kalp yetmezliği nedeniyle 14 Haziran'da hayatını kaybetti. Uzun zamandır Alzheimer hastalığı ile de mücadele eden 77 yaşındaki Akkaş'ın cenazesi, İstanbul'da Karacaahmet Sultan Dergahı'nda dün düzenlenen törenin ardından Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi'ne getirildi.

Akkaş için Küçükköy Merkez Camii'nde bugün öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Oğulları Yavuz Bingöl ve Oğuz Bingöl, taziyeleri kabul etti.

Şahsenem Akkaş’ın cenazesi, 2020 yılı Ekim ayında kanserden hayatını kaybeden kızı Fatma Esra Pul’un (51) Küçükköy Mahallesi Kabristanlığı'ndaki mezarının yanında defnedildi.

'HAYATI BOYUNCA KADIN OLMAYA, ALEVİ OLMAYA, MUHALİF OLMAYA ÇALIŞAN BİR İNSANI KAYBETTİK'

Cenaze öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oğuz Bingöl, Türkiye’nin ilk kadın ozanı olduğunu söylediği annesini yitirmekten duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Hayatı boyunca kadın olmaya, Alevi olmaya, muhalif olmaya, sanatçı olmaya çalışan son derece mücadeleci bir insanı kaybettik. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Aslında söylemek istediğim çok başka şeyler de var ama ağzımdan kırıcı sözler ve laflar çıkmasını istemiyorum ama önümüzdeki günler bu konuda yazılı bir açıklama yapacağım" dedi.

'ONA İYİ GELEN YEGANE ŞEY TÜRKÜLERİ, ŞİİRLERİ, SAZIYDI’

Yavuz Bingöl’ün kızı Türkü Bingöl de babaannesinin 6 yıldır Alzheimer hastası olduğunu hatırlatarak, "Bu süreçte bizi unutmuştu ama bebek gibiydi ve sevgi doluydu ama kendi yazdığı türkülerini unutmamıştı. Ona iyi gelen yegane şey de türküleri, şiirleri ve sazıydı. Çok üzüntülüyüz. Çok önemli değerdi. Onun geçmişteki mücadelelerini dinleyerek büyüdük. Ben torunu olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Mekanı cennet olsun. Halam 1,5 yıl önce vefat etmişti. Alzheimer olduğu için babaannem evlat acısını hissetmedi ama şimdi orada buluştular. Işıklar içinde uyusunlar" diye konuştu. 

ŞAHSENEM BACI KİMDİR?

1943 yılında Kars Sarıkamış’ın Boyalı köyünde dünyaya geldi. Asıl adı Şahsenem Akkaş’tır. Küçük yaşlarda bağlama öğrenmeye yöneldi.

Şiire ilkokul yıllarında başladı. Yurt sevgisi, sevda, gurbet, özlem gibi konuları işleyen Türkiye'nin ilk kadın ozanı Şahsenem Bacı, daha sonra toplumsal sorunları da dile getirdi. Kars, Konya, Ankara ve İzmir'de yaşadı.

Profesyonel müzik yaşamı 1974 yılında, Konya'da düğünlere çıkmasıyla başladı. Liseyi dışarıdan bitirdikten sonra Açık Öğretim Fakültesine kaydoldu. Âşık Veysel, Aşık Mahzuni, Hüdai gibi isimlerden etkilendi.

Yaklaşık bin şiiri ve 150 türküsü bulunan Şahsenem Bacı, çeşitli aşık şölenlerine katıldı, 1975 yılındaki Hacı Bektaş, 1976 Antalya Aşıklar festivallerinde birincilikler kazandı.

Bugüne kadar beş albüm hazırlayan Şahsenem Bacı, şiirlerinin bir bölümünü 'Söz Nereye' (1990) adlı kitapta topladı.

Öne Çıkanlar