Yaz aylarının kabusu: Kene

Yaz aylarının kabusu: Kene
Yazın gelmesiyle, yaşadığı toprak altından çıkan kenelerin ısırma vakalarına sıkça rastlıyoruz. Sadece kırsal alanda değil, kene ısırması kentte yaşayanlar için de tehlike arz ediyor.

Hamza GÜL

ADANA - Kene ısırırken, anestezik madde salgıladığı için acı hissedilmiyor ve fark edilmiyor. Bu sebeple kene ısırığının tehlikeli olduğunu ifade eden Dr. Koray Akay, ölüme dahi yol açabilecek bu durumdan korunmak için aşağıdaki bilgileri paylaştı:

KENENİN ISIRDIĞINI NASIL ANLARIZ?

Kişinin tenine ya da kıyafetine yapışan keneler, oldukça küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmeden sessizce vücuda mikroplarını bulaştırırlar. Kene tarafından ısırılma sonrası (1-3 gün) görülen belirtiler, aşırı derecede halsizlik, kas ve baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Bu belirtiler ile beraber ısırmanın olduğu ilk günlerde, göğüs bölgesi ve yüzde kızarıklıklar ve gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Kişi eğer bu belirtileri yaşıyorsa ve keneyle temas edeceği bir ortamda bulunmuşsa acilen bir doktora görünmeli.

VÜCUDUNDA KENE GÖREN KİŞİ NE YAPMALI?

Vücudunun herhangi bir yerinde kene olduğunu fark eden kişi hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çünkü keneyi elle çıkarmaya çalışmak kenenin içindeki zehirli salgının kana karışmasına ve bu durumun ölümcül sonuçlanmasına neden olur. Bu nedenle; kene vücuttan çıkarılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalıdır. Kene doktor tarafından, cımbız benzeri bir nesne yardımıyla vücuttan çıkarılmalı, sonrasında da ısırılan bölgeye antiseptik bir madde uygulanmalıdır.

KENE ISIRMASINA KARŞI KORUNMAK İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edilmeli,

Pantolon paçaları mümkün olduğunca kapalı olmalıdır.

Kenelere çıplak elle kesinlikle temas edilmemeli,

Keneler ezilmeye veya çıkarılmaya çalışılmamalı

Çocukları ısırması halinde panik olmamalı, çocuk rahatlatılmalı ve hemen bir doktora görünmelidir.

Riskli bölgelere giderken böcek kaçırıcı (Repellent olarak da bilinir) losyon aerosol krem uygulanabilir.

Öne Çıkanlar