Yazar Mıgırdiç Margosyan için Kumkapı Patrikhane Kilisesi'nde tören

Yazar Mıgırdiç Margosyan için Kumkapı Patrikhane Kilisesi'nde tören
Ermeni Yazar Mıgırdiç Margosyan için Kumkapı Patrikhane Kilisesi'nde tören düzenleniyor. Törenin ardından Margosyan, Şişli Ermeni Mezarlığında toprağa verilecek.

2 Nisan 2022'de hayatını kaybeden Ermeni Yazar Mıgırdiç Margosyan, Kumkapı Patrikhane Kilisesindeki törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığında toprağa verilecek.

Margosyan karaciğerle bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Maltepe Üniversitesi Hastanesinde tedavi görüyordu. Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinen Margosyan Aras yayıncılığın yöneticilerinden biriydi. Margosyan, Evrensel, Agos, Marmara ve Yeniyüzyıl gazetelerinde yazdı.

MIGIRDİÇ MARGOSYAN KİMDİR?

Margosyan 23 Aralık 1938’de Diyarbakır’da, Hançepek Mahallesi’nde (Gavur Mahallesi) doğdu. Eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesinde sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi.

1966-1972 yılları arasında Üsküdar Selamsız’daki  Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesinde müdürlüğün yanı sıra felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı  öğretmenliği yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız  sürdürdü.

Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice  öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmerı (Bizim Oralar)  adıyla kitap haline getirildi (1984) ve bu kitabıyla  1988’de, Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Edebiyat Ödülü’nü aldı. Aras Yayıncılık tarafından basılan Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi  Aperen izledi. Türkçe kaleme aldığı Tespih Taneleri (2006) adlı anı-romanı büyük ilgiyle karşılandı. Evrensel, Agos ve Yeni Yaşam gazetelerinde yazdığı yazılar, Kirveme Mektuplar,  Çengelliiğne, Zurna ve Kürdan isimleriyle  kitaplaştırıldı. Yazarın, dünyanın yaratılış hikayesini mizahi bir üslupla ele aldığı son kitabı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.

Öne Çıkanlar