Yazar Mustafa Köz: Edebiyat insanlık için yapılır

Yazar Mustafa Köz: Edebiyat insanlık için yapılır
'Handke ve Nobel komitesi bu vicdanı gösterememiştir.'

Nobel 2019 Ödülü’nün Srebrenitsa Katliamı’nı inkar eden Avusturyalı yazar Peter Handke verilmesine tepki gösteren Türkiye Yazarlar Sendikası eski başkanı ve yazar Mustafa Köz, yeryüzünde kalıcı olacak olan edebiyatçıların vicdanı ve barışı savunanlar olduğunu belirterek, "Edebiyat kan için değil insanlık için yapılır" dedi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen 2019 Nobel Ödülleri töreninde edebiyat ödülünü Srebrenitsa Katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Avusturyalı yazar Peter Handke aldı. Ödülün Handke'ye verilmesi ırkçı yaklaşımlarından kaynaklı birçok ülkede tepki çekerken, İsveçli gazeteci Christina Doctare ise Nobel madalyasını geri vereceğini açıkladı. Ödülün ırkçı bir yazara verilmesine tepki gösteren Türkiye Yazarlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Köz ise zaten tartışmalı olan Nobel ödüllerinin bu olayla beraber tartışmalara son noktayı koyduğunu söyledi.

‘EDEBİYAT İNSANLIK İÇİN YAPILIR’

Filistinli şair Mahmut Derviş’in "Şiir bir savaş uçağını düşüremez ama pilotunun düşüncelerini değiştirebilir" sözünü hatırlatan Köz, "Öte yandan da ‘Fikirleri değil edebiyatı seviyorum fikirlerden nefret ediyorum’ diyen ama katliamı kutsayarak ideolojisini ortaya koyan Peter Handke bakmak gerekiyor. Hangisi yeryüzünde kalıcı olacak? Tabii ki vicdanı ile barışı savunan Mahmut Derviş kalıcı olacak. İnsanlık Handke’yi kötülüğüyle anacak yazdıklarıyla değil. Çünkü edebiyat kan için değil insanlık için yapılır" dedi.

‘TARTIŞMANIN SON NOKTASI’

Edebiyatı yeryüzünün değeri kılanın yazarın vicdanı olduğunu dile getiren Köz, "Handke ve Nobel komitesi bu vicdanı gösterememiştir. Bu anlamda çoktandır tartışma konusu olan Nobel ödüllerinin son noktası oldu" ifadelerini kullandı. 

Handke’yi eleştiren fakat ayni yaklaşımları sergileyenlere de değinen Köz, "Edebiyatta yazarların çok zaman tutarsızlıkları ve ikiyüzlülüklerini görüyoruz. Dürüst olmadıklarını görüyoruz. Oysa yazar meseleye bütün insanlığı kapsayacak şekilde bakmalı. Aydın duyarlılığını, aydın vicdanını göstermek ve samimi olmak gerekir. Samimi değilseniz yaptığınız yazdığınız hiçbir şeyin değeri olmuyor" dedi.

‘HANDKE UNUTULUP GİDECEK’

Barışı savunan vicdanlı edebiyatçılara da seslenen Köz, "Yeryüzünü kandan katliamdan vicdansızlıktan arındırılması için yazarlara şairlere daha fazla sorumluluk, duyarlılık ve vicdan düşüyor. Bu vicdanı gösteren yazarlar kalıcı olacak, Handke unutulup gidecek" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar