Yazar ve şairler Alp Altınörs için bir araya geldi

Yazar ve şairler Alp Altınörs için bir araya geldi
'Alp Altınörs’e Özgürlük İstiyoruz' başlıklı söyleşide, cezaevlerinde verilen mücadeleye vurgu yapılarak dayanışma çağrısı yapıldı.

Kobanê Davası'nda tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Alp Altınörs için söyleşi ve Altınörs'ün "İmkansız Sermaye: 21’inci Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum" kitabının  imza etkinliği  düzenlendi. "Alp Altınörs’e Özgürlük İstiyoruz" başlıklı söyleşi, Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi’nde yapıldı. Panele konuşmacı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Sezai Temelli, Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Şair Zerrin Taşpınar, Şair Ahmet Telli, Dr. Mühdan Sağlam, Av. Kazım Bayraktar, Şair Mehmet Özer katıldı.

Çok sayıda kişinin dinlediği söyleşide ilk söz alan Ahmet Telli, Altınörs’e şiir okuyarak selam gönderdi.

'KAPİTALİZMİN ALTERNATİFİNİ DE ELE ALIYOR’

Ardından konuşan Prof. Dr. Mustafa Durmuş, "Alp sadece dirençli bir devrimci değil aynı zamanda iktisat bilimine vakıf olmuş bir arkadaşımız. Alp çalışmalarında iktisat ve iktisadi olayların toplumsal sınıflarla ve devletle olan ilişkisini kurar ve buradan da nasıl bir mücadele yöntemi geliştirmesi gerektiğini sorgular ve görüyorum ki hala sorgulanıyor. Alp’in ‘İmkânsız Sermaye: 21’inci Yüzyılda kapitalizm, sosyalizm ve toplum’ kitabında sadece bir kapitalizm çözümlemesi yapmıyor aynı zamanda alternatifleri de konuşuyor. Çok daha çağdaş bir biçimde günümüzdeki robotlaşma ve dijitalleşmenin nasıl etkiler yaratabileceğini ve bundan bir sosyalizmin kurulması gerektiğine de çok ciddi tartışmaları var. Bu anlamda çok boyutlu bir kitap. Buradan bir kez daha Alp’e yapılanın haksızlık olduğunu aynı zamanda eşi ve çocuklarının da bu ağır faturayı ödediklerini belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE KAPİTALİZMİNİ ÖZETLEMİŞ’

Söyleşide konuşan HDP’li Sezai Temelli de "Alp’le beraber 11 yıldır birlikte yürüyoruz, çok önemli bir mücadeleyi birlikte sürdürdük. Bildiğiniz gibi binlerce siyasi tutsak var. Alp’in sadece siyasi mücadelenin içinde değil entelektüel dünyamıza yapmış olduğu katkılarda çok kıymetli. Alp’in bu kitabı aslında birkaç gündür yaşadığımız bu kumarhane kapitalizmini belki en iyi açıklayacak eserlerden biri. Özellikle Türkiye kapitalizmini çok iyi özetlemiş durumda. Bildiğiniz gibi yargılandığı dava Kobane Davası biz buna Kobanê Kumpas davası diyoruz. Kobane'nin düşmemesinin bedelini ödetmeye çalışan iktidar var karşımızda. Bugün bile çıkıp hala HDP’ye siyasi terörist diyecek kadar saldırıda bulunmaya devam eden Erdoğan iktidarı aslında kurgusunun bozulmasının bedelini Türkiye devrimcilerine ve halklarına ödetmeye devam ediyor. Evet, Kobane düşmedi. Çünkü Kobane’nin düşmesini istiyorlardı. Irkçı, mezhepçi, yayılmacı iktidarlarının sağlam bir mihenk taşı olarak gördükleri Kobane’nin düşmesini istiyorlardı. Kobane’nin düşmemesi demek iktidarlarının düşeceği anlamına geliyor. İktidarda kalmak uğruna her türlü kirli savaş , çıkarcı, rantçı yöntemine sarılmaya devam ediyorlar. Koca bir toplumu çürüttüler" ifadelerini kullandı.

‘DÜŞMAN HUKUKU’

Kobane Davası’nın iddianame olarak kabul edilemeyecek kadar bir çöp olduğuna vurgu yapan Temelli,  "Bu düşman hukukuyla yapılmak istenen aslında bir yargılama değil, talimatlı bir mahkemenin bir tiyatrosunu seyrediyoruz. İnanıyorum ki bu süreç en kısa zamanda bitecek bütün arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşacak. Faşizm ömrünü uzatıyorsa bu bizim dayanışma ve mücadele birlikteliğindeki eksikliklerimizdendir. Bunu başaramadığımız sürece bu ıstırap ve çöküş sürecek. Alp yazdıklarıyla düşünceleriyle içeride parçalamaya devam ediyor. Bize düşen de yoldaşlarımıza eşlik etmek" diye konuştu.

Dava  avukatlarından Kazım Bayraktar da, "Alp, Kobane Davası olarak adlandırılan HDP’ye yönelik bu operasyon davasının tutuklular arasında yer alıyor. Kesintisiz bir mücadele, cezaevi koşullarında da bu mücadelesini kesintisiz sürdürüyor" dedi.

Panelin ardından Altınörs’ün "İmkansız Sermaye: 21’inci Yüzyılda Kapitalizm, Sosyalizm ve Toplum" adlı kitabı konuşmacılar tarafından imzalandı. (MA)

Öne Çıkanlar