YBŞ'den Şengal açıklaması: Meşru savunma hakkımızı kullanacağız

YBŞ'den Şengal açıklaması: Meşru savunma hakkımızı kullanacağız
YBŞ Genel Komutanlığı Şengal’deki duruma ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Her türlü saldırı karşısında meşru savunma hakkımızı kullanacağız” ifadeleri yer buldu.

YBŞ Genel Komutanlığı Şengal’de sorunların çözümü için diyalog ve demokrasiyi esas aldıklarını belirtirken, yayımladıkları açıklamada, "Her türlü saldırı karşısında meşru savunma hakkımızı kullanacağız" ifadelerini kullandı.

PKK'ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ)’nin son saldırılara ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

"Kazımi hükümet uzun zamandır halkımıza saldırmak istiyordu. Ancak farklı bir durumun ortaya çıkmaması için soğukkanlılıkla ve hassasiyetle yaklaştık.

Kutsal Çarşema Sor bayramı için hazırlıkların yapıldığı 17 Nisan’da Irak ordusu asayiş birliklerine yönelik saldırılar düzenledi. Bu saldırıların önüne geçmek için büyük bir arayış içerisine girdik. Ancak tüm girişimlerimize rağmen saldırılar farklı noktalarda yeniden başlatıldı ve halkımızın değerleri ayaklar altına alınmak istendi.Bu saldırılar karşısında meşru savunma hakkımızı kullanmaya mecbur bırakıldık. Tüm görüşmelere rağmen Kazımi hükümeti saldırı politiklarından vazgeçmeyerek tanklar ve toplarla büyük bir gücü halkımızın üzerine yığdı. Sorunun büyümemesi, saldırıların halkımıza yöneltilmemesi için güçlerimiz Irak ordusunun önüne geçmeye mecbur kalmıştır."

'ŞENGAL'DEKİ SORUN ASKERİ DEĞİL SİYASİDİR'

Açıklamada Şengal'e Türkiye'nin de saldırdığı, KDP’ninde ortamı kızıştırdığı belirtilerek "Sonucunda Musul Ortak Operasyonlar eliyle gerçekleştirilmiştir" denildi.

Kazımi Hükümetinin KDP’ ve Türkiye'den talimatını aldığı ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi: "Şengal’deki sorun askeri değil, siyasidir. Kazımi hükümetinin girişimleri Irak topraklarının işgalinin yolunu açmaktadır. Irak halkı, bu gerçekliğin bilincinde olmalıdır. Irak’ın büyük bir krizden geçtiği böylesi kritik bir süreçte halkımızın silahsızlandırılması 2014 fermanının güncellenmesi girişimidir.

Ezidi halkı olarak tarihte birçok fermanla yüz yüze kaldık. Bunun temel nedeni kendimizi koruyabilecek güçlerden yoksun kalmamızdı. 2014 fermanında siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal olarak örgütlenme hakkına sahip olduğumuzun bilincine vardık. Bu nedenle kendimizi hiçbir zaman savunmasız bırakmayacak ve bu temeldeki yaklaşımları kabul etmeyeceğiz."

YBŞ tarafından yapılan açıklamada yaşanan çatışmalarda her iki tarafta kayıplar olduğu belirtilerek "Bir yoldaşımız şehit düştü ve biri sivil 3 yoldaşımız ise yaralandı" denildi.

'DİYALOG VE DEMOKRASİ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜMÜ ESAS ALIYORUZ'

Açıklamaya şu ifadelerle devam edildi:

"Bir kez daha sorunların diyalog ve demokrasi çerçevesinde çözümünü esas aldığımızı ifade etmek istiyoruz. Bizler, Irak ordusunu reddetmiyoruz. Ancak bizler soykırım için bir ordunun kullanılmasına karşıyız. Bizler tüm saldırılara karşı meşru savunma hakkımızı kullanacağız. Sonucu ne olursa olsun halkımızın kazanımlarını korumak için savunmamızı yapmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu temelde halkımızın da direniş savunmasını güçlendirmeli ve mücaledelesini yükseltmelidir. Halkımız bizi yok etmeyi esas alan plan ve komploların başarıya ulaşmasına izin vermemelidir."

Öne Çıkanlar