Yeni Şafak yazarından işsizlik çıkışı: 10 gencimizden 3'üne iş bulamıyoruz

Yeni Şafak yazarından işsizlik çıkışı: 10 gencimizden 3'üne iş bulamıyoruz
Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamları üzerine kaleme aldığı yazıda, 10 gençten 3’ünün iş bulamadığını hatırlattı, 'biz buraya nasıl geldik' diye sordu.

AKP hükümetinini ekonomik ve siyasi kararlarının yarattığı krizler tüm ülkeyi sardı.

Öyle ki, hergün çığ gibi büyüyen işsizlik sorunu, AKP'li ya da AKP'ye destek veren yazarların da eleştirdiği bir konu haline geldi.

Bu sorunu dert eden AKP'ye destek veren Yeni Şafak yazarlarında İsmail Kılıçarslan, 'İçi lazım mı abi?' başlıklı yazısında hükümetin politikalarına yönelik net bir eleştiri getirmesede ekonomik ve siyasi krizden birinci derece sorumlu olan AKP iktidarına dolaylı bir eleştiri detirdi:

Türkiye'deki işsizliğin nedenlerini ve bu duruma nasıl gelindiğini yaptığı gözlemlerle açıklayan Kılıçarslan, Yeni Şafak'taki yazısında şu ifadelere yer verdi:

'ASIL CAN SIKICI RAKAM GENÇ NÜFUSUN İŞSİZLİK ORANI'

"Bosna’da güncel işsizlik oranları yüzde 40’lar düzeyinde. Hatta bazı dostlarım, gerçek rakamın yüzde 50’ye dayandığını anlatmıştı. Bu işsizliğin sebebini sorduğumda aldığım cevapsa çok netti: 'Üretim olmayınca iş de yok.' Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’de Ocak ayında gerçekleşen işsizlik oranını 14,7 olarak açıklayınca o cümle geldi aklıma: 'Üretim olmayınca iş de yok.'

Türkiye’nin yıllara göre işsizlik rakamlarına baktığımızda bu 14,7’nin nasıl korkunç bir rakam olduğunu daha iyi görebiliyoruz. 90’lı yıllar boyunca 10’lu rakamların altında kalan işsizlik, 2000-2010 arasında ise 10’lu rakamların hemen etrafında seyretmiş. Bir tek 2009 yılında 14’ü görmüş.

2010 sonrasında da durum aşağı yukarı aynı. 2017’yi 10.9 oranı ile kapatmışız mesela. 2019’u ise böyle giderse 13’ler düzeyinde kapatacağız gibi duruyor

Asıl can sıkıcı rakam ise genç nüfus işsizlik oranı. Ocak ayında 6,8 puan artışla yüzde 26’7’ye erişmiş genç işsiz oranımız.

Ekonomist değilim. Dolar alsam dolar düşer, altın alsam altın düşer. Dolayısıyla ekonomist olmadığım gibi ekonomiden anlamadığım da benim açımdan acıklı bir gerçektir. Fakat sosyolojiden birazcık çakarım. Ve sosyoloji bu istatistikler üzerinden bana diyor ki 'aman dikkat, ha patladım, ha patlayacağım.'

'10 GENCİMİZDEN ÜÇÜNE İŞ BULAMIYORUZ, ONU NE YAPACAĞIZ' 

'İş hayatına katılacak 10 gençten 3’ünün iş bulamadığı/bulamayacağı bir yere nasıl geldik?' sorusu ekonomistlerin, çok parlak planlamacılarımızın falan cevaplayacağı sorulardır. Ben yine de aklımın erdiğini söyleyeyim. 81 il’e açılan 81 üniversite ile genç işsizlik oranını bir bakıma 'kabul edilebilir rakamlarda tutma' projesi görülüyor ki sonuna gelmiş durumdadır. Bu üniversiteler mezun vermeye başlayınca genç nüfusun istihdamı sorunu olanca ağırlığıyla geri geldi. Üstelik bu sefer elimizde üniversite bitirmiş bir genç işsizler ordusu var. 100 küsur bin ilahiyat öğrencisini, 100 küsur bin iletişim öğrencisini, bilmem kaç bin Türk Edebiyatı öğrencisini ne yapacağımız büyük bir muamma. Çünkü görülüyor ki bu öğrenciler okullarına alınırken mezun olduklarında nerede iş bulacaklarına dair bir planlama yapılmamış, yapılamamış. Üstelik 'branş dışı istihdam' konusunda da elde bir plan yok rakamlardan anladığımız kadarıyla. Bunca plansızlığın üzerine bir de ekonomik kriz devreye girince 26,7 rakamına gelip çatmış bulunuyoruz.

Küçük işletmeler kazancının hatırı sayılır kısmını, büyük işletmeler ise pek azını devletimize vergi olarak ödüyor. Eh, hal böyle olunca en küçük ekonomik sarsıntıda elde kalan çözüm şu oluyor küçük işletmeler açısından, 'İşçi çıkaralım, çalışan düzenlemesi yapalım'…

'Az kazanandan az vergi, çok kazanandan çok vergi' sistemi senelerdir konuşulur Türkiye’de. İşte en son ekonomik tedbirler paketinde de yer aldı. Uygulanacak mı peki? Elbette uygulanmayacak.

'Bunun çok çeşitli nedenleri var' diyor ekonomist arkadaşlarım. Bunun çok çeşitli nedenleri vardır elbette de 10 gencimizden 3’üne iş bulamıyoruz, onu ne yapacağız?"

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar