Yeni 'Seçim Kanunu' iddiası: Plana göre iktidar bileşenleri oy kaybetse bile vekil sayısını artıracak

Yeni 'Seçim Kanunu' iddiası: Plana göre iktidar bileşenleri oy kaybetse bile vekil sayısını artıracak
Necati Özkan'ın iddiasına göre, 'Trump’ın son seçimde yaptığı Garry Mandering planı gibi yeni bir seçim çevresi haritalaması geliyor.'

Liderlere, adaylara ve partilere iletişim danışmanlığı yapan ve son olarak Ekrem İmamoğlu'nun kampanyalarını yürüten Necati Özkan, "Ankara’dan gelen duyumlara" dayandırdığı iddiasına göre "iktidar bileşenleri yeni bir oyun planı geliştiriyor." Özkan, plana göre yeni bir Seçim Kanunu hazırlığının yapıldığını ve buna göre ülkenin 300 seçim çevresine bölünerek, her seçim çevresinden 2 milletvekili çıkacağı iddiasında bulundu. 

İddiasını bir tweet dizisiyle aktaran Özkan, "Bugün neden şu üç gelişme birden yaşandı:  

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hukuksuz bir ceza verildi?
- Neden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergelioğlu’nun vekilliği düşürüldü?
- Neden HDP’ye kapatma davası açıldı?

Çünkü iktidar bileşenleri yeni bir oyun planı geliştiriyor ve iktidar yeni bir Seçim Kanunu hazırlıyor... Bu plana göre iktidar bileşenleri oy kaybetse bile milletvekili sayısını artıracak!" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Ankara’dan gelen duyumlara göre aynen Trump’ın / Cumhuriyetçi Parti’nin Garry Mandering planı gibi yeni bir seçim çevresi haritalaması geliyor.

Buna göre ülke 300 seçim çevresine bölünecek. Her seçim çevresinden 2 milletvekili çıkacak... O seçim çevresinde tek bir oy bile fazla alan ittifak, 2 milletvekilinin ikisini birden çıkaracak... Yani 'Winner takes all' (Kazanan her şeyi alır) sistemi.

Böylece iktidar bileşenleri dar bölgeden maksimum milletvekili çıkaracak, oyları yüzde 40’ın altına düşse de örneğin 400 milletvekili çıkaracak.

Tabii ki, işin içinde ince ayrıntılar var... HDP dahil her partinin 300 seçim çevresinde birden aday çıkarmaya zorlanması gibi ince ayar hinlikler."

"Ama bu siyaset mühendisliği planın benzerini yapan Trump’ın aldığı sonucu unutuyorlar: Tarihin en büyük bozgunu!" diyen Özkan, bu planı engellemenin yolunu ise tüm muhalafet bileşenlerinin ortak hareket etmesi olduğunu yazdı:

"Demokrasiyi tümden tahrip edecek bu oyunu bozmak muhalefet partilerinin tarihi sorumluluğu.. Stratejik bir ittifak ile bu planı hazırlayanlar tarihe dönüşebilir ve bu çok mümkündür!

Garry Mandering planı Trump’ın karşısında Amerikan seçmeninin yüzyıllık birliğini nasıl sağladıysa, Türkiye’de hukuk ve demokrasi isteyen, fakirleşmiş, işsiz kalmış ve tekinsiz bir ülkede yaşamaya mahkum edilmiş seçmen de tarihi bir ders verebilir. Ve bu çok yüksek ihtimaldir.

Tüm Muhalefet bileşenleri, gecekondu rejimin kurumsallaşmasını engellemek için stratejik davranmalı, bu büyük riskten demokrasi ve ülkenin geleceği adına büyük fırsat çıkarabilmelidir."

tweet id="1372293036512849930"]

Öne Çıkanlar