HDP'li Gülüm: Yeni yargı paketiyle kadınlar hedefte

HDP'li Gülüm: Yeni yargı paketiyle kadınlar hedefte
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, '5'inci Yargı Paketi'nin şiddete uğrayan kadınların boşanmasını zorlaştıracağını ve kadınların evliliğe, çocukların tecavüze mahkum edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "5'inci Yargı Paketi" için hazırlıkların başladığını duyurdu. Meclis'e getirilmesi beklenen paketle, "Sulh Komisyonları"nın kurulması hedefleniyor. Kadın örgütleri ve hukukçular, komisyonların kurulması halinde kadınların yaşamlarının daha da tehlikeye gireceği uyarısında bulunuyor. 

Sulh Komisyonları 'kadınlar için uygulanacak. Mahkeme sürecine girmeden önce şiddet uygulayan erkekle kadını barıştırma hedefleniyor' diyen  Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) hukukçu millletvekillerinden Züleyha Gülüm, pakete dair  Mezopotamya Ajansına değerlendirmelerde bulundu.

Gülüm, "yargıda reform" adı altında Meclis'te daha önce kabul edilen yargı paketlerinin toplumun aleyhine dönen bir yargı sürecine yol açtığına işaret ederek, "İlk 4’ünden ne gördük?" diye sordu. 4 yargı paketiyle cezaevleri başta olmak üzere birçok alanda sorunların daha da derinleştirildiğini söyledi. Gülüm, "Tutukluların haklarını gasp eden, keyfi uygulamaların önünü açan bir düzenleme getirildi. Bu gün şartlı salıverme hakları, infazlar yakılıyor. Ölüme yaklaşmış hasta tutuklular bile tahliye edilmiyor. Cezaevi idarelerine çok fazla yetki verildi. Dolasıyla haklar verilmedi, tam tersine alındı" diye belirtti. 

'KADINLARIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILIYOR'

İktidarın paketleri Meclis'e sunmadan önce "süslü cümleler" kurarak toplumun gündemine soktuğunu kaydeden Gülüm, getirilmesi planlanan son yargı paketinde kadın ve çocuklar için sorunlu hususların olduğunu vurguladı. Gülüm, "Genelde boşanma sonrasında çocuklara kadınlar bakıyor. Arada bir babaya çocuğu görme hakkı tanınıyor. Bu durum polis, pedagog ve icra memuru ile sağlanıyor. Mesela ‘icra kanadıyla çocuk teslimini kaldıracağız’ diyor. Bu çok kritik bir mevzu. Çünkü kadınların can güvenliği tehlikeye atılıyor. Polis ve icra kanadına rağmen çoğu kez kadınlara şiddet uygulanıyor. Şimdi bunun kalkmasıyla erkeğin çocuğu teslim alması sürecinde şiddet durumu ortaya çıkacak. Cinayeti de beraberinde getirecek. Çünkü kadınların katledilmesine baktığımızda; çoğu boşanma aşaması sonrasında gelişiyor. Bu icra kanadını kaldırırsanız kadını yok etmenin zemini örgütlemiş olmuş oluyorsunuz" uyarılarında bulundu.

SULH KOMİSYONU’NUN AMACI

Paket tartışmaları sürerken hükümet yanlısı Yeni Şafak gazetesi tarafından "Nafaka mağdurları 5’nci Yargı Paketini bekliyor" başlığıyla haber servis edildiğini anımsatan Gülüm, "Bu paketle nafakanın azaltılması planlanıyor. Ya da süreli ve sınırlı hale getirme gibi bir tartışma var. Bunu da 3-5 erkeğin isteği çerçevesinde yapıyor. Yani erkeklerden yana bir tutum sergileniyor" ifadelerini kullandı.

Gülüm, "Sulh Komisyonu" kurulmasına da değinerek, şunları söyledi: "Bu da arabuluculuk ve uzlaşma meselesi. Kadınlar için uygulanacak. Mahkeme sürecine girmeden önce şiddet uygulayan erkekle kadını barıştırma hedefleniyor. Bir zorlama mekanizması aslında. Bu durum, erkek karşısında eşit haklara sahip olmayan kadını, 'öbürünün koşullarını kabul et' demeye denk geliyor. Bu adil yargılamanın da önüne geçecek bir gelişme."

'SİYASAL BİR DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR'

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair maddeler içeren 6284 sayılı kanunun kaldırılmasının da gündeme gelebileceğine işaret eden Gülüm, "Şiddeti önleyecek yasayı ortadan kaldırma, kadını erkek şiddetiyle baş başa bırakma durumu gelişecek" diye belirtti. Ayrıca çocuğa tecavüz edenlerin de cezaevinden çıkabileceğini aktaran Gülüm, "İktidar, şiddete uğrayan kadınların boşanmasını zorlaştırmaya çalışıyor. Ayrıca evliliğe de mahkum etmeye çalışıyor. Bunun yanında kadınları ve çocukları şiddette mahkum edecek siyasal bir düzenlemeye adım adım gidiliyor" dedi.

'KADINLAR HER ZAMAN EN ÖNDE'

İktidarın, bu düzenlemeleri kendi rejiminin devamlılığı için yaptığını ifade eden Gülüm, "Faşizmin kurumsallaştığı bir süreçteyiz. Diyanet’e bu kadar para aktarılması aslında bundan sonra rejimin nasıl olacağının bir göstergesi. Bu rejimde kadınlara özgür alan bırakılmıyor. Otoriter rejimlerin ilk hedef aldığı kesimlerden bir tanesi kadınlar olur. Kadınların özgürlük alanları olur" ifadelerini kullandı. 

Kadınların buna karşı koyabilecek güçte olduğunu ve sokaklarda direndiğine dikkati çeken Gülüm, "Kadınlar her zaman en önde oldular. Sokağı, meydanı ve Meclis'i terk etmediler. Bu yüzden birçok düzenlemeyi çıkaramıyorlar, vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Şimdi kadın mücadelesini tasfiye etmeye çalışıyorlar. Çünkü bütün özgürlük alanların kısıtlamak demek kadın mücadelesini tasfiye etmek demektir. Eğer kadın mücadelesini tasfiye ederseniz, kadınların özgürlük alanlarını da silersiniz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar