Yeni yayın ihalesi için en yüksek teklif ne kadar?

Yeni yayın ihalesi için en yüksek teklif ne kadar?
Süper Lig'de yeni naklen yayın ihalesi süreci devam ediyor. Tüm paketler için teklif veren iki kuruluş, beIN Sports ve Saran Medya'nın verdiği rakamlar belli oldu.

Futbolda 2022-23 sezonundan itibaren Spor Toto Süper Lig ve 1. Lig maçlarının yayın hakları için düzenlenen ihalede ilk teklif verme süreci sona erdi. İhaleye katılan firmaların 14’ü normal yayın, 1’i bahis sitesinden yayın yapmak için teklif verdi.

Paketlerin tamamı için iki firma teklif sundu. Mevcut yayıncı beIN Sports ile Saran Medya tüm paketlere; TRT, Turkuaz, Türk Telekom, Sportsradar ve Türk Telekom ise haber amaçlı özet vs. yayınlarına talip oldu.

YENİ İHALE İÇİN TEKLİFLER NE KADAR?

Ntvspor'dan İsmail Keleş'in haberine göre, beş yıllık süre için en yüksek teklif yıllık 2 milyar TL oldu. Yaklaşık 146 milyon Dolar'a tekabul eden bu rakam yüzde 10 oranında artabilecek. İlk teklif yıllık 2 milyar 500 milyon TL olacaktı; ancak daha sonra bu rakam 2 milyar TL'ye düşürüldü.

Yayın ihalesi için verilen ikinci teklif ise 5 yıl için 500 milyon Dolar oldu. İkinci teklifte gelir paylaşımı da önerildi. 

Kuruluşlar hafta sonuna kadar yeni tekliflerini TFF'ye iletecek. Hafta sonu yapılacak pazarlıklar sonrası yayın ihalesinin sonucunun Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

26 YIL SONRA AYNI TEKLİF

TFF'ye gelen en yüksek teklifin 140 milyon dolar olması Türk futbolundaki kalite düşüklüğünü ortaya çıkardı. 2016 yılında Digitürk, 590 milyon dolarlık bir bedelle yayın hakkını almıştı. 6 sene içinde yaşanan 450 milyon dolarlık düşüş, futbolun marka değerinin dibe vurduğunu gösterdi. Yayın ihalesi için bugün teklif edilen rakam ise 1996 yılında maçları ilk kez şifreli yayına taşıyan Cine5'in verdiği 140 milyon dolar oldu. 26 yıl sonra en yüksek teklifin aynı rakamda olması dikkat çekti. 

Tablo: Sözcü gazetesi

TFF'DEN İLK TEKLİFLERE RET: RAKAMI YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ

Futbolda yayın ihalesi süreciyle ilgili değerlendirmede bulunan Nihat Özdemir, "14 esas teklif, bir de alternatif teklif geldi. 15 teklifli bir ihale yapıldı. Zarfları değerlendirdik. Fiyatların revize edilmesi için 18 Şubat Cuma günü saat 17.00'ye kadar süre verdik. İlgi var ama sistem ve fiyat olarak yayın ihalesinin rakamını yükseltmeye çalışıyoruz. İnşallah iyi olacak. Gelen teklifleri en iyi hale getirmeye çalışacağız. Kulüplerin yayın gelirlerinden daha çok para alabilmeleri için görüşmeler yapmaktayız. İnşallah iyi bir netice elde ederek ihaleyi sonuçlandıracağız" ifadelerini kullanmıştı.

ÖZDEMİR: UMDUĞUMUZU BULAMAZSAK SÜPER LİG TV'Yİ KURARIZ

Özdemir, yayın ihalesi sürecinde alınan tekliflerin yeterli olmadığı ve bu nedenle Süper Lig TV'nin kurulmasının gündeme geldiği iddialarıyla ilgili ise "Kulüplerin yayın gelirlerinden maksimum bedel almasını isteyen bir federasyonuz. Eğer umduğumuzu bulamazsak Süper Lig TV'yi kurarız. Buradan gerçekleşecek dekoder satışı ve her kulübün satış miktarlarına göre gelir paylaşımlı bir sistem de düşüncelerimizin içinde. Eğer kulüplerimize uygun bir teklif gelmezse bu yol da gündemdedir. Bunu da değerlendirebiliriz. Daha süremiz var. En uygun şartlar neyse kararımızı alıp yolumuza devam edeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

Öne Çıkanlar