Yerli tasarruf sahipleri Merkez öncesi döviz satmış

Yerli tasarruf sahipleri Merkez öncesi döviz satmış
Bireysel ve kurumsal yurt içi yerleşik tasarruf sahipleri, Merkez Bankası toplantısı öncesindeki son haftada döviz mevduatlarını azaltmayı seçti.

Merkez Bankası'nın toplantısı öncesindeki son haftada yerli tasarruf sahibi döviz bozdurmayı tercih etti. 

Merkez Bankası tarafından yayınlanan haftalık bilgilere göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı aynı dönemde altın hariç 997 milyon dolar azaldı.

Merkez Bankası'nın haftalık bankacılık verilerine göre yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden hariç döviz mevduatları 1 Haziran haftası itibariyle 997 milyon dolar gerileme göstererek 158 milyon dolar olarak kaydedildi. 

1 Haziran haftasında dolar/TL kurunda da hafta içinde 4,44 seviyelerine doğru bir aşağı ivme görülmüştü.

Yabancı yatırımcıların geçen hafta hisse ve tahvilde hareketleri sınırlı oldu. 1 Haziran'la biten haftada yabancılar net 15 milyon dolarlık hisse alımı kaydetti. Tahvildeki net alım ise 29,4 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü (repo dahil) 1 Haziran ile biten haftada bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 29,4 milyon dolar arttı. Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü ise aynı dönemde net 15 milyon dolar arttı. 

Bu değişimlerle birlikte DİBS stokunun piyasa değeri 23,25 milyar dolardan 24,82 milyar dolara yükseldi. Hisse stokunun piyasa değeri ise 37,48 milyar dolardan 38,08 milyar dolara düştü. (EKONOMİ SERVİSİ) 

Öne Çıkanlar