Yerli ve milli kelepçe!

Ne dersiniz, ev hapsi kararlarında bir artış görür müyüz? Ya da Varank’ın Ortem’le yaptığı anlaşmada, ev hapsi karar sayılarına dair bir kontenjan da sunulmuş mudur?

Sanayi Bakanı Mustafa Varank, vatandaşa bayram müjdesini verdi!

Ev hapsi türünden cezalarda kullanılan elektronik kelepçeler tamamen "yerli ve milli" olarak üretilecek! Bakan Varank’ın vatandaşa kelepçe ikram ederkenki fotoğrafı da şimdiden bu olayın bir simgesi oldu. 21. Yüzyılda Türkiye, vatandaşına kelepçe ikram eden bir hükümetle yönetiliyor. 

Takılan kişinin bulunduğu noktayı tespit eden, hareketlerini kaydeden ve ortam dinlemesi yapabilen bu kelepçeler, AKP’nin Türkiye’yi bir açıkhava hapishanesine çevirme yöneliminin ifadesi. Dışarıdan ithal edilince sınırlı sayıda getirtilebilen elektronik kelepçeler, yerli ve milli olunca çok sayıda üretilerek bileklere takılacak. 

Sanayi Bakanlığının teşvikleriyle yürütülen bu proje Ortem adlı yandaş şirket tarafından gerçekleştirilmiş. Önceden İsrail’den ithal edilen elektronik kelepçeler artık Gebze’de üretilecek.

AKP etrafında örülen askeri-sınai karmanın bir parçası olan Ortem, İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi (SAHA) içinde yer alan firmalardan birisi. Altay tank projesinin tedarikçilerinden. Tank içi aydınlatma modülü üretiyor. Ortakları Murat Erat ve Celalettin Karaman.

Şimdi Adalet Bakanlığı için elektronik kelepçe üretecek Ortem şirketi. Hâkimlerin verdiği her bir ev hapsi kararında Ortem’in kasasına para girecek. Ne dersiniz, ev hapsi kararlarında bir artış görür müyüz? Ya da Varank’ın Ortem’le yaptığı anlaşmada, ev hapsi karar sayılarına dair bir kontenjan da sunulmuş mudur? Ola ki hâkimlerin verdiği ev hapsi sayısı verilen garantinin altında kalırsa yine bizim cebimizden ödeme yapılır mı Ortem’e?

Dahası bugüne kadar kelepçe sayısının azlığı sebebiyle, şehir dışına çıkmama, ilçe dışına çıkmama gibi adli kontrol tedbirlerinde takılmayan elektronik kelepçe, artık takılmaya başlanacak. Böylece giderek artan sayıda vatandaş polis tarafından çiple takip edilip dinlenecek. 

Son beş yılda 94 yeni cezaevi yapan AKP’nin elektronik kelepçeleri tutuklamaları azaltmak için kullanacağı pek ihtimal dahilinde değil. Daha ziyade tersi oluyor. Siyasi tutuklamalar keyfi biçimde artarken, bu keyfilik zemininde dahi serbest bırakılacak olanlar da ev hapsi cezasına veya diğer adli kontrol uygulamalarına maruz bırakılıyor. Adli kontrol yöntemleri artık rutinleşti. Hemen her gözaltına alınana yurtdışı yasağı, imza konuyor. Böylece AKP bütün muhaliflerini bir denetim ağı içerisinde tutuyor. Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığının verilerine göre, adli kontrol kararları son 10 yılda 50 kat artarak 2020 Ocak ayı itibariyle 490.060’a ulaştı. 

Kısacası, yerli ve milli kelepçe AKP iktidarının ta kendisidir aslında. Türkiye’nin bileklerine takılmış bir kelepçedir AKP. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi