Yeşilada, 'Dövizin artık bir çıpası yok' dedi, Elvan, 'En güçlü çıpa kamu maliyesi' cevabı verdi

Yeşilada, 'Dövizin artık bir çıpası yok' dedi, Elvan, 'En güçlü çıpa kamu maliyesi' cevabı verdi
Ekonomist Yeşilada'nın 'Dövizin artık bir çıpası yok' eleştirisine Bakan Elvan, 'Türkiye'nin en güçlü çıpası kamu maliyesidir' açıklamasıyla cevap verdi.

ARTI GERÇEK - Ekonomist Atilla Yeşilada, bugün Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, "Dövizin artık bir çıpası yok. Freni patlamış kamyon gibi, yokuş yukarı giderken biraz yavaşlıyor, yokuş aşağı ise hızlanıp gidiyor" demişti.

Yeşilada'nın, "Dövizin artık bir çıpası yok" eleştirisine Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan cevap geldi. Elvan, "Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz" açıklaması yaptı.

Elvan, 2022 Yılı Bütçe görüşmeleri için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı. Bakan Elvan kamuoyunda dövizin "kasıtlı" olarak yükseltildiği yorumlarının doğru olmadığını ifade etti. Elvan, enflasyon ve kurdaki dalgalanmalara ilişkin olarak "Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Küresel konjonktür ve yurt içi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor" ifadelerini kullandı. 

Yeşilada, "Bütün bunların tek bir nedeni var: Kara cahiller tarafından yönetiliyoruz. Bütün dünya parasal sıkılaştırma tartışırken, biz halen faiz düşürüyoruz. Bu artık kara cehalettir" eleştirisi getirmişti.

TCMB'nin enflasyonla faizler ya da kura müdahale yoluyla değil cari fazla ile mücadele etmeye soyunduğunu, ancak dünyada kimsenin böyle bir kuramı duymadığı için TCMB'nin enflasyonla mücadele edeceğine inanmadığını da söyleyen Yeşilada, "Buna paralel artık TL'yi istikrara kavuşturmak için dövize müdahale edeceğimize de inanmıyorlar. Dövizin artık bir çıpası yok. Freni patlamış kamyon gibi, yokuş yukarı giderken biraz yavaşlıyor, yokuş aşağı ise hızlanıp gidiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar